DESCRIERE, GENERALITATI
Portocalul, arbore originar din China și Indochina, în țara noastră portocalul, nu se poate cultiva în plantații obișnuite, din cauza cerințelor specifice de temperatură, lumină și umiditate și din aceasta cauză, portocalul se găsește numai ca plantă ornamentală în apartamente și balcoane închise.
Sunt cunoscute două soiuri: portocalul și portocalul amar. La ambele soiuri, pomul este înalt până la 10-12 metri, are ramurile spinoase, frunzele sunt persistente, lucioase, ascuțite la vârf.
Florile sunt albe, grupate câte 2-3, puternic parfumate. Înflorirea are loc în lunile aprilie-mai, iar recoltarea fructelor, se face între lunile octombrie-aprilie. Fructele sunt apreciate pentru sucul aromat, cât și pentru coaja.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Decojirea se face manual, după care coaja se usucă și se păstrează în recipiente închise, ferite de lumină si umiditate. Coaja fructelor conține ulei eteric, carotenoide, vitamine și principii amare. Împotriva constipației, coji de portocală proaspete se fierb timp de 30 minute; se aruncă apa și se fierbe din nou într-o apă puțin îndulcită, cojile se consumă pe stomacul gol. Coaja de portocală mestecată, înlătură mirosul neplăcut al respirației. Coaja portocalelor are efecte benefice digestive, sedative și hipnotice tonic-amare, la persoane care suferă de diabet, în constipație, în stări febrile și de oboseala – 50 gr coaja de portocală uscată și 15 gr frunze de dafin, la 1 litru de apă clocotită, se infuzează 15 min -.
Florile conțin ulei eteric cu miros deosebit de plăcut, considerat ca unul dintre cele mai fine și apreciate parfumuri, ele au și proprietăți calmante - 1 lingură de flori la 250 ml apă clocotită se infuzează 15 minute -.
Frunzele conțin ulei eteric, hesperidină, taninuri, rezine, pectine și substanțe amare.
Sucul de portocale este o excelenta băutura răcoritoare și nutritivă, conține apă, glucide, puține proteine, pectine, acizi organici, coloranți, fitoncide, săruri minerale - potasiu, calciu, fosfor, fier, sodiu -, vitaminele C, B1, B2, E, P, PP și provitamina A, care au acțiune protectoare împotriva infecțiilor. Sucul de portocala, are mai multe proprietăți terapeutice: este remineralizant, energizant și un bun aperitiv, este și un tonic muscular și al sistemului nervos, antiinfecțios, ocrotitor vascular, antihemoragic și fluidizant sanguin, diuretic și laxativ. E ajută în caz de gripă, iritații digestive și renale, dizenterie, nefrite, menținerea supleței vaselor sanguine și ca tonic la copii, convalescenți, bătrâni și femei însărcinate. Sucul din portocale este util în tratarea dermatozelor, în eczeme și alte afecțiuni ale pielii.
CULTIVARE
Portocalul de apartament, este un copăcel, care a fost și a rămas popular în rândul iubitorilor de plante, este una dintre plantele care decorează cel mai frumos încăperea sau terasa. În general, majoritatea citricelor (LĂMÂIUL, PORTOCALUL, MANDARINUL), au aceleași cerințe legate de clima, sol, umiditate, prin urmare, cultivarea lor ca specii ornamentale, în condiții de apartament, trebuie să respecte câteva reguli pentru a le face sa se dezvolte armonios și să se simtă ca acasă.Se alege un ghiveci de ceramică, pe fundul căruia, se așează cioburi de ceramica (ghivece vechi), pentru a se scurge surplusul de apă din pământ. Pământul trebuie să fie un amestec de turbă și pământ de flori, în proporții de 1:1. În jurul lor rădăcinile citricelor au o rețea alcătuită din hifele unei ciuperci alături de care planta trăiește în simbioza. Nu se curață de tot rădăcina copăcelului, când se plantează în alt ghiveci mai mare,se lasă pământ din ghiveciul vechi în jurul rădăcinilor. Udarea se face cu apă de ploaie, sau se lasă 24 de ore o găleată cu apă de robinet la temperatura camerei, care apoi se poate folosi pentru udat și pentru pulverizat frunzele.
Citricele de apartament, au nevoie de foarte multă lumină, ele pot fi atacate de dăunători precum acarienii și păduchii de frunză. În acest caz, folosții un insecticid precum Mospilan.
Portocalul se înmulțește cel mai ușor prin semințe. Semințele de la o portocală, se spală, se usucă pe un prosop de hârtie câteva zile, apoi se pun 24 de ore într-un vas cu apă caldă, pentru a permite germinarea. Semințele se plantează la o adâncime de 1 cm, se udă abundent pentru a menține constant pământul umed. Apa nu trebuie să mustească în ghiveci, pentru ca aceste condiții favorizează apariția mucegaiului, și semințele pot putrezi. În primii doi ani de la încolțire, portocalul crește foarte repede, ajungând la înălțimea de 40 cm.
Ghiveciul se acoperă cu o pungă de plastic, pentru a se reține umezeala și căldura, pentru ca semințele să aibă aer, punga se perforează în câteva locuri. Daca umezeala este excesivă, se îndepărtează plasticul. După germinarea semințelor, când apar primele frunzulițe ghiveciul se așează, într-un loc cu multă lumină, de preferință lângă geam.
Portocalul provenit din semințe trebuie altoit pentru a face fructe, altoiul se ia de la un portocal care făcut deja fructe. Portocalul de apartament se înmulțește și primăvara, prin butași. Butașul se taie dintr-o plantă sănătoasa, care are fructe, lungimea lui trebuie sa fie de minimum zece centimetri. Tăietura se face la bază, la trei milimetri deasupra ultimei frunze. Lăstarul se plantează într-un vas cu amestec de turba și nisip și se acoperă cu un borcan, iar udarea se face în jurul acestuia. La apariția primelor frunzulițe, borcanul, se poate îndepărta.
Primăvara, după ce temperatura crește, portocalul poate fi pus și afară, el trebuie udat periodic ca să nu se usuce pământul.
Preparate cu portocale se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.
Lasa un comentariu