GENERALITATI
Porumbul originar din America centrală si este o cereală cultivată cultivată azi în mai multe regiuni ca și plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezentând alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul are o tulpina înaltă și groasă, neramificată, cu frunze lungi aspre și ascuțite la vârf.
În scop terapeutic se folosesc boabele, mătasea porumbului și știuleții fără boabe coceni.
PRINCIPII ACTIVE
Porumbul este bogat în acizi grași nesaturați, acizi monosaturați - oleic, polinesaturați – acid linoleic, saturați - palmitic și stearic -, acid arahidic și miriotic, vitaminele A, B1,B9 C și E, săruri minerale - magneziu, fosfor, potasiu și fibre.
UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE
Boabele de porumb au în compoziția lor flavonoide, saponine, taninuri, rezine, uleiuri volatile, alantoină, ergosterina, betaină, proteine, săruri de potasiu, minerale: fier, fosfor, magneziu, zinc, carotenoizi, vitamine de grup B, vitaminele E, C, A, hidrocarburi și amidon.
Tratamentul cu boabe fierte este cel mai vechi leac de tratare a problemelor la nivelul oaselor. Se curăță boabele de pe știulete și după ce se spală, se pun la fiert, după ce sunt fierte se lasă, la răcit la temperatura camerei, acoperite până la răcirea completa. Boabele de porumb se consumă pe parcursul unei zile, tratamentul durează două luni, cu zece zile pauză. Zeama rămasă în urma fierberii boabelor se consuma în loc de apă, pe toata perioada tratamentului cate un litru pe zi, este benefic pentru întărirea oaselor, în rahitism și pentru stoaparea evoluție sclerozei multiple.
Boabele fierte întregesc perfect salatele, pizza, pastele, rizoto, tocănitele, omletele, orezul, cu toate că în aceste combinații explozia de arome este uimitoare, este de preferat consumarea lui ca atare, fierte sau pregătite pe grătar alături de pui, peste sau vita.
Uleiul din germeni de porumb, presat la rece, este un antidot sigur împotriva durerilor cauzate de cardiopatia ischemica, dar și a celor cauzate de arterită - timp de trei luni, se beau două linguri cu ulei pe zi, una la un sfert de oră după trezire, iar cea de-a doua, cu un sfert de oră înainte de culcare, reface elasticitatea vaselor de sânge, având un puternic efect de scădere a colesterolului.
Uleiul de porumb este foarte benefic, deoarece nu conține colesterol are un procent important de vitamina E, care încetinește procesul de îmbătrânire, împiedica formarea ridurilor. Persoanele care în locul tratamentelor cosmetice folosesc ulei de porumb au pielea ferma, catifelată și hidratată.
Cataplasmele cu mămaligă caldă aplicate pe piept și pe zona gâtului, sunt benefice în răceală și gripă.
Mătasea de porumb este utilizată în tratamentele naturiste datorită compușilor valoroși pe care îi conține: potasiu, calciu, dioxid de siliciu, saponine, ulei volatil, ceara, vitaminele C, B, E, K. Toate aceste elemente fac ca mătasea de porumb să fie apreciată și recomandată în curele de detoxifiere, în tratamentul bolilor de inima și de ficat.
O cana de ceai fierbinte din mătase de porumb ajută la eliminarea toxinelor și la regenerarea sistemului urinar, îmbunătățește funcțiile bilei și reduce tensiunea arterială.
Rădăcina de porumb pusă la macerat este benefică în tratamentul postinfarct și în cazul insuficientei coronariene.
Prezentul articol este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste tratamentul si recomandarile medicale.
Lasa un comentariu