Prazul - o leguma cu calitati nutritive si terapeutice

GENERALITATI

Prazul - ALLIUM PORUM - este înrudit cu ceapa și usturoiul, are un gust delicat și fin, nu este iute, are un gust plăcut dulceag este răcoritor și astringent, este foarte bogat în vitamine și minerale și sărac în calorii. Este sărac în grăsimi fiind benefic în lupta cu kilogramele în plus.

praz 

DESCRIERE

Este o plantă erbacee, bienală cu tulpină înaltă și groasă, înălțimea se dublează în anul al doilea de viață și apar pe vârf florile și semințele, este albă cu frunzele alungite, verzi, rădăcina este un bulb mic și alungit bine fixat în pământ.

                praz sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Prazul conține apă, săruri minerale; fier, magneziu, mangan, calciu, sodiu, potasiu, sulf, siliciu, celuloza, hidrați de carbon, conține proteine și grăsimi, ulei volatil, niacin, fitoncide, vitaminele A; C; E; K grupul de vitamine B - B1, B2, B6, întreaga plantă conține fibre alimentare, fiind printre cele mai bogate legume în fibre.

Datorită conținutului mare de fibre consumul de praz ajută digestia și stimulează eliminarea toxinelor din organism, de aceea este recomandat celor care suferă de constipație, dureri abdominale și balonări, este benefic consumul de praz proaspăt în amestec cu alte legume sau sub formă de salată asezonată cu puțină sare, ulei de măsline, consumat în stare crudă, prazul păstrează toata cantitatea de fibre alimentare iar efectul laxativ este mai puternic .

Prazul are proprietăți emoliente fiind benefic în iritațiile cailor respiratorii - răgușeala, faringita, tuse, angina,  traheita -, de asemenea este benefic în furunculoze, în gută, ulcerații supurate.

Sucul de praz este benefic persoanelor care suferă de diabet, anemie, astenie, hipertensiune arteriala, obezitate, afecțiuni ale tractului urinar datorită proprietăților remineralizante și diuretice, se ia câte un pahar mai mic de suc, dimineață pe stomacul gol timp de cel puțin  șapte zile.

CULTIVARE

Prazul, este mare iubitor de apă și lumină, atât soiul de vara cât și cel de iarnă care ajunge la maturitate la începutul iernii, plantă se poate lăsa în pământ fiind rezistenta la frig.

Se cultivă prin semănare directă în gradină, în luna martie,  sau prin răsaduri, creșterea răsadului necesita 10-12 săptămâni, plantarea se face la sfârșitul lui aprilie începutul lui mai.

Prazul se poate cultiva în straturi, ca și ceapa sau usturoiul, sau pe rânduri la distante de 10-15 cm între plante și 25-30 cm între rânduri, la prazul răsădit, rădăcinile trebuie fasonate iar cel semănat trebuie rărit când plantele au doua-trei frunzulițe.

Prazul nu este o legumă pretențioasă, singura lui problemă este umiditatea, el necesita udări dese, nu tolerează seceta, fără apă se dezvoltă slab, pentru înălbirea și frăgezirea tulpinii, trebuie făcută mușuroirea.

                praz sursă foto

Recoltarea se face toamnă la soiul de vara, cel de iarnă se poate lăsa în pământ, prazul se consuma în stare cruda în salate, sub forma de suc, sau gătit în diverse preparate culinare, se poate păstra timp mai îndelungat, la rece în pivnițe.

Se cunosc mai multe specii de praz care se cultiva în gradina: Prazul de Carentan; Prazul de Rouen; Carenta; Parox; Pelux; Prazul lung Sârbesc; soiul cel mai răspândit este Camus, acesta are tulpinile lungi 60-70 cm, viguroase.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0