MUGURI DE PLOP NEGRU
DESCRIERE
Mugurii de plop negru, ascuțiți la vârf, lucioși, au o nuanță de brun - gălbui, sunt vâscoși, lipicioși și au interiorul rășinos, miros plăcut, aromat, caracteristic, cu gust amărui, sunt folosiți în vindecarea bolilor, încă din Antichitate, astăzi acțiunea lor medicinală este confirmată.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Mugurii de plop negru se recoltează în luna aprilie, secreția mugurilor de plop, este supranumită propolis vegetal, conține microelemente esențiale: fier, cupru, zinc, mangan, iod, cobalt, molibden, extractul de muguri de plop și extractul de propolis au acțiune antibiotică și antifungică asemănătoare.
Datorită principiilor active pe care le conțin, mugurii de plop au proprietăți terapeutice de excepție: - antibiotice, - antiseptice,- antifebrile,- expectorante,- dezinfectante,- diuretice,- antiinflamatoare,- antireumatice,- astringente,- antifungice,- cicatrizante,- analgezice,- tonice,- diaforetice,- aromatizante,- balsamice, calmant al căilor urinare, fiind folosiți în tratarea a numeroase afecțiuni respiratorii, dermatologice, totodată este și un stimulent pentru imunitatea organismului.
PREPARATE, RECOMANDARI
În scopuri terapeutice, sunt recomandate preparatele din muguri de plop negru sub formă de - infuzie, - decoct, - tinctură, - ceai
Infuzie din muguri de plop - două lingurițe de muguri, la 250 ml de apă fierbinte, se lasă la infuzat 15 minute, se beau doua-trei căni de ceai pe zi, - datorită calităților de antibiotic, antiseptic, antiinflamator, este deosebit de eficientă în afecțiuni ale căilor respiratorii - astm bronșic, bronșită -, în nefrită, uretrită, prostatită, spondiloză anchilozantă.
Tinctura din muguri de plop -20 g muguri uscați și mărunțiți, la 250 ml de alcool alimentar de 90 de grade, se lasă la macerat 14 zile, se agită zilnic, se filtrează și se păstrează în sticluțe mici închise la culoare, în locuri reci și uscate, se iau câte 30 de picături, combinate cu miere de albine, sau pe cubulețe de zahar, de trei ori pe zi, pe stomacul gol - nu se diluează în apă pentru ca principiile active din muguri de plop în contact cu apa se asimilează foarte greu -. Tinctura, are puternice efecte detoxificante - elimină toxinele din sânge, combate afecțiuni tumorale benigne - chisturi, fibroame -, este eficientă în combaterea bronșitei, tusei, guturai, gripă, în amigdalită și dureri în gât, cistită, gută, reumatism, - extern sub formă de comprese este benefică pentru - herpes, eczeme, eczeme infecțioase, cicatrice, hemoroizi, cancer de piele.
Decoctul din muguri de plop - două lingurițe de muguri la 250 ml de apă, se pune la fiert trei minute, după care se lasă la infuzat, 10 minute, se beau 2-3 ceaiuri pe zi, este eficient în afecțiuni renale și afecțiuni genitale.
Vinul din muguri de plop - 100gr muguri mărunțiți, la 1 litru de vin alb, se pune la macerat două săptămâni, se mai adaugă 50 g coajă de lămâie sau de portocale, se filtrează și se beau 3 pahare pe zi, înainte de mese, este eficient, pentru persoanele care suferă de tuberculoză pulmonară.
Mugurii de plop negru nu sunt indicați în timpul sarcinii și nici în timpul alăptării.
IENUPĂRUL - JUNIPERUS COMMUNIS
GENERALITATI
Ienupărul, face parte dintre plantele mereu verzi, iarna, când gerul este la el acasă, printre cetinile verzi și țepoase acoperite de zăpadă, se observă fructele sale violete, parfumate, care continuă să se maturizeze, sunt considerate, pe bună dreptate, unele dintre cele mai puternice remedii naturale.
O plantă, o minune a naturii, este ienupărul, care face minuni mai ales atunci când infecția ajunge la nivelul rinichilor, pentru ca acționează ca și un puternic antiinflamator și dezinfectant, ienupărul este renumit pentru efectele sale puternice și foarte rapide, în infecțiile renale și urinare, în bolile cu retenție de lichide și în reumatism.
PROPRIETATI
Bobitele de ienupăr, dețin puternice proprietăți diuretice, sunt dezinfectante și cicatrizante, acționează ca și un puternic antiinflamator în bolile de rinichi și ale vezicii urinare, ajută la eliminarea pietrei din vezica urinară, tratează afecțiunile aparatului respirator, sunt eficiente în tratarea bolilor reumatice, în gută, în hidropizie - acumularea de apă în țesuturi -, sunt un remediu în artrită, infecții intestinale - colite, enterite, dizenterie -, anemie, stimulează pofta de mâncare, întăresc sistemul imunitar.
PREPARATE, RECOMANDARI
Ceaiul de ienupăr - o linguriță de plantă la o ceașcă cu apă clocotită, se lasă la infuzat de cinci minute, se bea o cană sau două pe zi, timp de o lună - este eficient și în dispepsii - diaree și vărsături -.
Frunzele, și boabele de ienupăr, uscate și măcinate, se folosesc ca și condiment, de asemenea se prepara ginul, o băutură alcoolică, care administrată în cantități mici, prezintă proprietăți terapeutice.
MĂTASEA DE PORUMB - STIGMATA MAYDIS
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Mătasea de porumb, este considerată ca fiind unul dintre cele mai puternice diuretice naturale, pentru a avea calități tămăduitoare și pentru a-și păstra toate principiile active, mătasea de porumb trebuie recoltată atunci când are o culoare gălbuie - verde, știuleții de porumb sunt încă verzi, iar boabele nu sunt maturizate.
Fiind bogată în vitamina C, E, K, grupul vitaminic B, betacaroten, niacină, săruri de potasiu, minerale - calciu, fier, fosfor, magneziu, zinc -, proteine - zeina - proteina principală a bobului de porumb, care are un conținut mare de acid glutamic și leucina -, saponine, flavonoide, taninuri, rezine, carotenoizi, ulei volatil, mentol, amidon, mătasea de porumb are capacitatea de a distruge agenții patogeni și de a crea pe pereții tractului urinar o peliculă protectoare.
PREPARATE, RECOMANDARI
Preparatele din mătasea de porumb sunt recomandate în special în - afecțiunile infecțioase și inflamatorii ale vezicii urinare și ale rinichilor.
Infuzie de mătase de porumb - două lingurițe de mătase de porumb, la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se ia câte o lingură la 2-3 ore,- este eficientă în - cistită ,- pietre la rinichi,- obezitate,- edeme,- afecțiuni hepatice,- colecistită.
Decoctul din mătase de porumb -30 de grame de mătase uscată la 1 litru de apă, se fierbe la foc mic, două ore, se bea pe parcursul unei zile, - este eficient în - colică renală,- cistită,- infecții urinare,- microlitiaza renală.
Ceai de mătase de porumb - este diuretic, antiinflamator și calmant - o linguriță de mătase uscată, la 250 ml apă clocotită, se lasă să stea 2-3 minute, se consuma 1-3 cești de ceai pe zi - ajută la menținerea sănătății sistemului urinar,- infecții urinare,- edeme renale,- prostatite,- nefrite,- cistite,- hipertensiune arterială,- boli cardiovasculare,- artrită,- reumatism articular,- obezitate,- cure de detoxifiere.
Mătasea de porumb se găsește în magazinele naturiste sau AICI, AICI, înainte de a începe o cură cu ceai din mătase de porumb, este recomandat să se consulte medicul specialist, care va recomanda dozajul, și va stabili perioada de timp în care se face cura, în funcție de afecțiunea care necesită tratament.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.
Lasa un comentariu