Roinita - amelioreaza crampele la stomac

DESCRIERE

Roinița originară din Asia Mică și din țările mediteraneene, roinița era folosită de arabi ca întăritor pentru inimă. Este o plantă înaltă de aproape un metru, cu flori albe-liliachii și cu frunzele de un verde deschis, mireasma pe care o răspândește, seamănă cu cea de lămâie.

FACTOR CURATIV

Cunoscută în popor și sub numele de melisă, mătăciune sau iarba de alămâi, roinița crește mai ales în sudul și în vestul tarii, înflorește, la sfârșitul luni mai – începutul luni iunie; se recoltează tulpina, frunzele, florile

roiniță sursă foto

Culesul se face pe timp frumos, însorit, uscarea se face într-un loc uscat, lipsit de umiditate. În stare proaspătă, frunzele de roiniță pot fi folosite în gastronomie, ca și condiment în preparatele culinare, iar uleiul volatil pe care îl conțin se folosește la fabricarea parfumurilor.

                roiniță sursă foto

CALITATI MEDICINALE

Roinița, este antiviral, și are efect împotriva virusului herpesului; ameliorează crampele la stomac, ajuta la eliminarea gazelor, te ajută să te liniștești când ești răcit, sau ai gripă, este util când ai febra, provoacă transpirația, scade tensiunea arteriala, alunga oboseala și migrenele, are efect calmant și poate fi utilizat cu succes, în  stările tensionate și cele cauzate de anxietate, are puterea de a crea o stare de buna dispoziție în caz de oboseala.

Roinița este benefică în diferite afecțiuni, sub formă de infuzie, vin, tinctură, pulbere ori ulei.

PREPARATE, RECOMANDARI

Infuzia de roinița se recomandă, consumata regulat, în problemele digestive asociate cu stresul, cum ar fi scăderea poftei de mâncare, greața, colicile, colitele și gastritele. Băut fierbinte, ceaiul scade febra. O infuzie ușoara poate calma durerile abdominale la copii.

                roiniță sursă foto

Frunzele și inflorescența, se folosesc sub formă de - infuzie și tinctură - în: tulburări digestive, colici abdominale, în afecțiuni ale vezicii biliare, în colite, gripă, diaree, grața din timpul sarcinii, stări de oboseală fizică sau intelectuală, insomnii, hipertiroidism, astenie de primăvară, nevralgii, lacune de memorie, colopatii funcționale, epilepsie, boli de plămâni, convulsii, indigestii, amețeli, anemie.

Frunzele se folosesc și sub formă de  - bai locale, cataplasme, gargară - în: ulcerații acute și cronice, prurit, herpes, eczeme, contuzii. 

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0