Sarracenia - SARRACENIA - denumirea populara saracenia, face parte din familia - Sarraceniaceae -, este originară din America de Nord.
DESCRIERE
Este o plantă CARNIVORĂ, ierboasă, perenă dacă trăiește în mediul natural, sau poate trai 3-4 ani, dacă crește și se dezvoltă în vase sau recipiente în sere, terase etc.
Frunzele au formă de trompete răsfrânte și gulerate, acestea formează capcanele pasive care au forma de ulcior, viu colorate, pot avea înălțimea de la jumătate de metru la un metru, la unele specii de plante carnivore, capcanele dispar iarna, planta prezentând frunze plate, iar în vara următoare, aceste frunze se transformă crescând și evoluând în capcane noi.
Florile apar primăvara în partea superioara a unei tulpini florale, sunt mari, colorate în nuanțe aprinse și vii de galben, oranj, roșu, brun.
CULTIVARE
Înmulțirea se poate face primăvara prin semințe, planta produce semințe după 5 ani de viață, sau se poate înmulți, prin divizarea tufelor.
Planta este mare iubitoare de zone cu umiditate mare - mlaștini, lacuri - prefera soluri nisipoase, suportă razele directe ale soarelui, are nevoie de lumină intensă pentru a-și menține și a-și colora intens ulcioarele capcană, are nevoie de umiditate medie - vara se va uda cu apa de ploaie la 3-4 zile, iar iarna la o săptămână, chiar zece zile.
Perioada de timp dintre udări se poate mari sau micșora, în funcție de umiditatea din mediul ambiant, trebuie avut grijă să nu fie udate frunzele, pentru că se pătează, planta este sensibilă și la uscăciune dar și la excesul de umiditate.
Saracenia, în perioada de iarna nu intra în repaus dar are nevoie de o perioadă de timp în care temperatura să nu scadă sub 6-8 grade celsius, umiditatea, trebuie menținută constantă.
Planta se transplantează primăvara, în fiecare an sau la doi ani în funcție de dezvoltarea pe care o are pe parcursul anului, se folosesc vase largi și adânci pentru a permite creșterea și dezvoltarea frunzelor și a rizomului subteran.
Este cultivată, pentru frumusețea capcanelor în forma de ulcior, pentru coloritul progresiv al acestora în funcție de luminozitate, este una dintre plantele carnivore foarte puțin pretențioase la cultivare.
Lasa un comentariu