DESCRIERE, GENERALITATI
Salcia - SALIX ALBA - denumirea populară răchită, este un arbore foios, care iubește foarte mult umiditatea, îl întâlnim pe locuri umede de-a lungul apelor, în lunci, zăvoaie, în zonele de câmpie și de deal, este foarte rezistent la ger.
Trunchiul are o creștere dreaptă sau crește strâmb aplecat spre apă, scoarța este la început netedă, cenușiu-verzuie, pe măsură ce se maturizează, apar crăpături în lungime.
Frunzele în formă de lance, sunt lungi, margini neregulate, verzi-argintii.
Se cunosc aproximativ 300 de specii de salcie, și foarte multe varietăți și forme hibride, la noi în țara, cele mai răspândite specii sunt:
- salcia alba - Salix alba -, salcia plesnitoare - Salix fragilis -, aceste specii, cresc în zonele de deal și câmpie,
- salcia căprească - Salix caprea -, este răspândită la munte și deal, aceste specii conțin salicilați și au proprietăți medicinale.
- salix viminalis -, este o specie care nu corespunde din punct de vedere al conținutului de principii active, ramurile tinere ale acestei sălcii se folosesc la confecționat maturi și măturoaie, la împletit coșuri etc.
Biblia spune ca Iisus când a intrat în Ierusalim a fost întâmpinat cu ramuri de salcie, era ziua de Florii, acest obicei a dăinuit peste vremuri, și astăzi ramurile de salcie sfințite în ziua de Florii, ne împodobesc casele, ne aduc noroc și ne feresc de rele.
Salcia reprezintă din cele mai vechi timpuri un însemn al norocului, al castității și al nemuririi fiind folosită în numeroase practici tămăduitoare, pentru sănătatea și vigoarea animalelor, pentru recolte îmbelșugate, împotriva dezastrelor naturale.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, RECOMNDARI
Scoarța de salcie conține principii active - o cantitate mare de taninuri și compuși salicilici, oxalați, ceara și rășini, scoarța se recoltează prin jupuire de pe ramurile de doi-trei ani.
Acidul acetilsalicilic, constituentul esențial al aspirinei, a fost extras, pentru prima oara din scoarța de salcie, mai târziu, acidul salicilic a fost sintetizat chimic, fiind folosit pe scară largă pentru producerea medicamentelor antiinflamatoare.
Simți ca te paste o răceală, te dor toți mușchii, ai dureri de cap? -- repede, repede .... iei o aspirină, cel mai comun și mai ieftin medicament, fără să te gândești și la efectele secundare: aspirina reduce valorile vitaminei B12, și a vitaminei C, poate produce sângerări gastro - intestinale, distruge acidul folic, care are un rol important în sistemul imunitar și ne ferește de stres.
Substanța naturală extrasă din coaja de salcie înlocuiește cu succes banala aspirină, este un produs care nu are efecte negative, și este benefic pentru organism.
Preparatele medicinale din scoarța de salcie, datorită principiilor active pe care le conțin, au proprietăți antireumatice, analgezice, antiinflamatoare, sedative, tonice, antipiretice, astringente, hemostatice.
Scoarța de salcie datorită efectelor antiinflamatoare și analgezice, acționează eficient în tratarea durerilor de cap și a nevralgiilor, reumatismului, durerilor articulare, musculare, menstruale, extractul din scoarța de salcie, este benefic pentru tratarea aterosclerozei, reduce riscul stop cardiac și de atac cerebral.
UTILIZARE
Putem folosi scoarța de salcie sub mai multe forme:
- pulberea care se obține din scoarța de salcie, fin măcinată, cernută printr-o sită, se păstrează într-un borcan închis ermetic, pentru că se oxidează, este bine să se macine scoarța de salcie, pentru un interval de max. trei săptămâni, se ia de 3-4 ori pe zi, o linguriță rasă de pulbere.
- decoctul: la un 1 litru de apă, 8-10 lingurițe de scoarță de salcie mărunțită, se fierbe, cinci minute, se bea pe parcursul unei zile.
- extractul standard de salcie conține 15% salicozidă - salicină - pentru că salicozida este metabolizată mai încet, la febra mare, extractul din scoarță de salcie poate fi mai puțin eficient în comparație cu produșii de sinteza chimică, de asemenea salicozida poate produce alergii, preparatele de salcie, se administrează cu recomandarea și sub supravegherea medicului specialist.
PRECAUTII
Persoanele care suferă de astm bronșic, bronșită astmatiformă, alergie la salcie, persoanele aflate în tratament cu anticoagulante, este recomandat să consume preparate sub îndrumarea și supravegherea specialistului.
Preparatele de salcie sunt contraindicate persoanelor care suferăde hemoragii, hemofilie, femeilor însărcinate și care alăptează, alergie la salicilați, alergie la salcie.
Lasa un comentariu