GENERALITATI
La noi în țară, cânepa era o cultură tradițională, în anumite zone geografice, a fost folosită din cele mai vechi timpuri, la obținerea de fibre textile, astăzi însă este populară ca și drog, amestecul de flori și frunze, este cel mai cunoscut drog din lume, însă această plantă merită o reputație mai bună, datorită valorilor ei nutritive și a efectelor terapeutice deosebite .
Cânepa - Cannabis sativa -, este specia de cânepă care se cultivă în scopuri industriale, și are diverse utilizări în industria alimentară, în construcții, la fabricarea textilelor, hârtiei, sau ca și sursă regenerabilă de energie.
Cânepa, este o plantă nepretențioasă, ușor de cultivat și de îngrijit, rezistentă la secetă, este una dintre cele mai versatile plante, cu o gamă largă de utilizări, este folosită ca și aliment sau furaj pentru animale, se prelucrează și se extrage uleiul de cânepă, cu efecte benefice asupra inimii și a creierului.
Datorita substanțelor nutritive care intră în componența, este folosită și în medicina alternativă, iar ca și aliment, are valori nutriționale deosebite.
Semințele în forma lor decorticată, sunt obținute printr-un proces tehnologic de separare a miezului seminței de coajă, sunt ușor de mestecat și au un gust asemănător cu cel al semințelor de pin, sau de floarea-soarelui.
Semințele de cânepa reprezintă un mod de viață sănătos, sunt unele dintre cele mai hrănitoare alimente, și au o valoare nutritivă mult mai mare decât semințele de dovleac, in, susan sau soia.
PRINCIPII ACTIVE
Cânepa este singura sămânță comestibilă care conține acid Gamma - Linolenic, care ajută în tratarea simptomelor premenstruale și ale menopauzei, acizi grași esențiali - Omega 6 și Omega 3 -, foarte importanți pentru curățarea vaselor de sânge, și în prevenirea apariției bolilor cardiovasculare, proteine, clorofilă - bogată în magneziu -, minerale - calciu, magneziu, fier, potasiu -, vitamine, fibre, enzime, antioxidanți.
SEMINȚELE DE CÂNEPĂ, OFERĂ FOARTE MULTE BENEFICII ORGANISMULUI:
- previn bolile cardiovasculare, prin reducerea colesterolului și trigliceridelor din sânge,
- protejează sănătatea inimii,
- contribuie la îmbunătățirea tranzitului intestinal,
- reglează nivelul colesterolul,
- întăresc și fortifică sistemul imunitar al organismului, acizii grași esențiali, ajută la adaptarea bacteriilor intestinale și ajută la eliminarea toxinelor,
- este un aliment recomandat vegetarienilor, datorită aportului de proteine,
- ajută la dezvoltarea armonioasa a fătului, datorita conținutului de acizi grași esențiali, fiind recomandate în dieta gravidelor,
- reduce inflamațiile și durerile articulare,
- combat stresul,
- au un indice glicemic scăzut, fiind recomandate persoanelor care suferă de diabet.
UTILIZARI, RECOMANDARI
În magazinele naturiste, se găsesc disponibile diferite produse din semințe de cânepă sau online AICI, AICI:
- semințe decorticate de cânepă, nu au contraindicații, se pot consuma 2 linguri pe zi, ca atare, sau adăugate în salate de fructe sau legume, crude, nepreparate termic, nu au reacții adverse, însă excesul de semințe, este greu de digerat, obezii în special trebuie să nu depășească doza indicată de specialist.
- tărâțele de cânepă, sunt un foarte bun detoxifiant și combat constipația,
- faina de cânepă, este foarte bogată în proteine, în fibre și acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6, conținutul mare de proteine aduce efectul de sațietate, fibrele îmbunătățesc tranzitul intestinal, și elimină constipația, se folosește în amestec cu alte tipuri de faină integrală în proporție de 20%, pentru preparat pâine, produse de patiserie, etc.
- pudră proteică din semințele de cânepa, este un supliment alimentar, cu un conținut mare de Omega 6, Omega 3, și fibre care ajută la digestie, este obținută prin procese tehnologice speciale, nu conține zahar, îndulcitori artificiali, coloranți, și nici conservanți sau arome - se recomandă 2 până la 4 linguri pe zi, cu puțină apă, sau inclusă în iaurt, combinată cu fructe sau legume.
- ulei din semințe de cânepă presat la rece, tratamentul medical cu acest produs, se face numai cu recomandarea și supravegherea medicului specialist. Este singurul ulei care conține acizii grași Omega 6 și Omega 3 în proporție de 3:1, specialiștii susțin că dezechilibrul dintre Omega 6 și Omega 3 poate duce la o accelerare a apariției unor afecțiuni, cum este cancerul, diabetul, boli de inimă, artrită sau diverse afecțiuni ale pielii, uleiul de cânepă, datorită compoziției sale, poate fi considerat un remediu nutrițional, care joacă rolul de aliment protector, de asemenea este o sursă bogată de clorofilă, de vitamina E, are cel mai mare conținut de grăsimi bune dintre toate uleiurile vegetale.
Lasa un comentariu