Semintele de Chia - regleaza digestia

DESCRIERE, GENERALITATI

SALVIA HISPANICA este o plantă cunoscută sub numele CHIA, face parte din familia Lamiaceae, originară din centrul și sudul Mexicului și Guatemala, este răspândită și în America Centrală. Chia este o plantă erbacee anuală, crește până la un metru, frunzele verzi, opuse, florile sunt violacee, sau alb, semințele sunt consumate tradițional în Mexic și în sudul Americii, în Europa sunt mai puțin cunoscute.

planta de chia sursă foto

Denumirea provine din mexicanul chian adică uleios, nume pe care l-au primit semințele, datorită conținutului foarte bogat în uleiuri.

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

Semințele de chia sunt mici, ovale, colorate în alb, negru, bej și maroniu, conțin cantități însemnate de calciu și fier, magneziu, zinc, acizi grași esențiali Omega-3, Omega-6 și Omega-9, carbohidrați, proteine, vitamine,  antioxidanți, potasiu, mari cantități de fibre și antioxidanți, nu conțin gluten.

Valorile nutriționale ale semințelor de chia sunt mult mai mari decât cele pe care le au laptele, porumbul, portocalele, murea, spanaculfasolea etc.

Datorită conținutului bogat în substanțe nutritive, și în special a conținutului de fibre, semințele de chia sunt recomandate în dietele de slăbire, persoanelor care luptă cu kilogramele în plus.

                semințe de chiasursă foto

  • sunt benefice pentru cei care fac eforturi fizice, sportivilor de performanță, aducând un plus de energie,
  • alungă oboseala și sunt o sursă de energie pentru organism,
  • reglează digestia,
  • ajută la prevenirea constipației, prin conținutul mare de fibre,
  • stimulează efectul de sațietate și reduc apetitul,
  • întăresc sistemului osos, întrețin sănătatea oaselor, și previn osteoporoza,
  • protejează sănătatea creierului, prin conținutul de acizi grași Omega-3,
  • reduc tensiunea arterială,
  • protejează inima, reducând factorii de risc în bolile de inimă,
  • tensiunea arterială, colesterolul și diabetul,
  • ajută la reglarea nivelului de zahar din sânge, 
  • previne cancerul, antioxidanții pe care îi conține, distrug celulele canceroase, și refac ADN-ul vătămat.

RECOMANDARI

Este recomandat de specialiști, ca semințele de chia, să se consume în cantități mici, 1-2 linguri pe zi, ca atare sau în diverse combinații, de 3-4 ori pe săptămână, ele sunt capabile să absoarbă de câteva ori greutatea proprie, se expandează, creând senzația de sațietate, controlând astfel apetitul.

Semințele de chia, nu trebuie sparte sau măcinate înainte de a fi consumate, se pot consuma crude sau ca ingredient în diferite preparate, fiind ușor digerabile. 

Datorita conținutului bogat în grăsimi esențiale omega, semințele de chia, pot înlocui untul sau ouăle la micul dejun, sau se pot adăuga în ceașca de cereale cu lapte, sau în porția de iaurt.

Semințele de chia se pot folosi măcinate, sub formă de faină, din care se pot pregăti dulciuri, biscuiți, chiar pâine, înmuiate în apă, în sucuri de fructe, ele devin gelatinoase, fiind apreciate în budinci, sau terciuri.

                faina din semințe de chia sursă foto

Persoanele care au tensiune arterială mică, sau cei care suferă de diabet și urmează un tratament medicamentos  - medicamente pentru tensiune arteriala și pentru alte afecțiuni cardiovasculare, medicamente pentru tratarea diabetului -, trebuie să consulte medicul specialist, care va decide dacă pot, sau nu, să consume  semințe de chia, deoarece ele pot interacționa cu anumite medicamente prescrise în tratament.

Semintele de chia se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursă foto cover

            

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0