DESCRIERE, GENERALITATI
Pinul - Pinus sylvestris - denumit popular chifar, luciu, zetin, mălin, cetină, molid, pinel, pinuț, pinișor, este un arbore rășinos, face parte din familia Pinaceae, este originar din regiunile muntoase ale Europei și Asiei nordice și vestice.
Pinul este un arbore înalt, ajunge până la 40-50 de metri înălțime, trunchiul și ramurile au nuanțe de roșu - alburiu - cărămiziu, rudă apropiată cu bradul, pinul este mai bogat în rășină și are mai multe proprietăți terapeutice, înflorește în lunile mai și iunie, conurile cafenii, ajung până la șapte centimetri lungime.
Pinul, arborele, trăiește până la 500-600 de ani, arbuștii au o longevitate de până la 300 de ani, se pot cultiva în gradină, în scopuri ornamentale.
FACTORI CURATIVI
În scopuri medicinale se folosesc - semințele din conuri, mugurii, rășină, acele, frunzele -,
- mugurii de conuri, se recoltează primăvara, din ei este extras uleiul esențial de pin, sau se pot utiliza uscați, fiind o bogată sursă de principii active,
- acele de pin, sunt o sursă de uleiuri esențiale, folosite ca ingredienți în substanțe dezinfectante,
- rășina, se recoltează din inciziile care se fac în trunchiul pinului, și print-un proces de distilare se obține uleiul de terebentina.
Semințele de pin, sunt semințe ale conurilor de pin, când sunt scoase din conurile de pin, semințele sunt învelite în coajă - grosimea coji este diferită de la specie la specie -, au o aromă puternică de nucă, un parfum discret, proaspăt de conifer.
PRINCIPII ACTIVE, RECOMANDARI, BENEFICII
Pinul conține uleiuri volatile, rășini, principii amare, acetone, alcooli, pinitol, taninuri, substanțe antibiotice, vitamina C.
Semințele de pin, conțin foarte multe proteine, sunt bogate în calorii, în antioxidanți, vitamine complexul vitaminic B, sunt o sursă excelentă de vitamina E - un antioxidant solubil -, vitamina K, A, minerale - magneziu, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu și mangan - semințele de pin sunt una dintre cele mai bogate surse de mangan -, fito-chimicale, atât de necesare sănătății.
Semințele de pin se pot cumpăra din supermarketuri, se găsesc uneori sub denumirea eronată de muguri de pin, se comercializează decorticate și crude, de aceea trebuie consumate proaspete, ori prăjite pentru a le intensifica gustul și aroma iar textura devine crocantă, sau se pot păstra la congelator, păstrate necorespunzător, se râncezesc foarte repede.
Sunt populare, cam 20 de specii de pin, a căror conuri produc semințe suficient de mari, pentru ca recoltarea lor să fie eficientă - pinul de munte, pinul galben, pinul negru, pinul de pădure, pinul neted, zarna -.
Semințele de pin se adaugă la diverse preparate culinare pe bază de carne sau pește, în pâine, adaugă aromă și savoare la orice salată proaspătă, prăjituri, fursecuri pregătite în casă, și sunt și foarte sănătoase
- reglează tensiunea arterială,
- scad nivelul colesterolului,
- sunt benefice pentru vedere - vitamina A și luteina, un antioxidant esențial, ajută la prevenirea degenerescentei maculare, a cataractei, sau a altor afecțiuni oculare,
- protejează inima, datorită conținutului de acidului oleic, important în îngrijirea inimii,
- combat afecțiunile cardiovasculare,
- înlătură stresul,
- previn spasmele musculare,
- combat oboseala și revigorează organismul, datorită conținutului de magneziu, care ajută la eliberarea tensiunilor psihice și fizice,
- sunt eficiente în lupta cu kilogramele în plus, datorită conținutului mare de fibre naturale.
La noi în țară, semințele de pin, sunt mai puțin cunoscute, în Franța, Italia, Spania, Grecia, ele se consumă frecvent, ca și ingredient principal în nenumărate salate mediteraneene, fiind apreciate pentru gust și aromă, dar și pentru conținutul de fibre alimentare, vitamine și minerale.
Din semințele de pin se extrage un ulei de un galben strălucitor, apreciat pentru aroma aparte, subtilă de nucă, fiind considerat un ulei sănătos, nutritiv și energetic, este folosit în gastronomie în salate și în diverse preparate culinare, este eficient în perioadele de efort intelectual, și are efecte propice asupra sistemului respirator.
Semintele de pin se pot achizitiona d ela magazinele naturiste sau online AICI, AICI.
Lasa un comentariu