Sfecla roșie - BETA VULGARIS - este cultivată pentru frunze și rădăcina. Este răspândită astăzi pe toate continentele, pentru calitățile sale nutritive și terapeutice, a efectelor foarte puternice în tratamentul leucemiei și anemiei.
FACTORI CURATIVI
Frunzele sunt folosite pentru tratarea rănilor și a plăgilor, iar rădăcina pentru refacerea după boală, stagnează dezvoltarea tumorilor, echilibrează tensiunea arteriala și fortifica sistemul nervos.
PREPARATE SI BENEFICII
Sucul de sfeclă, are un bogat conținut de hidrocarburi, amidon, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele A, E și C, complexul de vitamine B: B1, B5, B6, PP, acid folic, are o influență benefică asupra dentiției și a oaselor, datorită conținutului de calciu.
Consumat pe stomacul gol, sucul de sfecla roșie, stimulează formarea de globule roșii, consumat împreună cu sucul de morcovi, - cantitatea de suc de morcovi trebuie sa fie mai mare decât cea de suc de sfeclă -, detoxifica ficatul și favorizează regenerarea celulei hepatice.
Sfecla cruda conține substanțe extrem de puternice, ceea ce impune ca tratamentul să fie dozat în cantități precise, dar datorita gustului mai puțin plăcut, sfecla se consumă fiartă. În urma tratamentului termic sfecla își pierde o parte din calitățile terapeutice.
Betalaina - este substanță care dă culoarea, roșu - sângerie sfeclei, este un pigment foarte sensibil la fierbere și extrem de sensibila la coacere. Acest antioxidant puternic da sfeclei proprietățile antitumorale, de detoxifiere și antioxidante. Deci, sfecla va fi consumată fiarta în coaja și nu coaptă.
Sfecla roșie, odată fiartă se poate stoarce cu storcătorul de fructe și se consumă sub forma de suc, sau se dă prin răzătoare, sau se taie fideluță și se pune la borcan sub forma de salata de sfeclă. Se adaugă rădăcină de hrean care se rade sau se taie în bucăți, pentru copii, nu este indicată salata cu hrean ras pentru ca este foarte picantă, se adaugă sare, oțet, zahar sau miere de albine, după gust. Borcanul închis ermetic se păstrează în frigider, se consumă ca și salata la diverse preparate din ouă, carne, fripturi, grătare tocănite etc., crește capacitatea de digestie și previne gastritele, dispepsiile, balonarea etc. și este un remediu foarte bun împotriva, bronșitelor, răcelilor, afecțiunilor rinichilor.
RECOMANDARI
- O sfecla mai mică, o tulpină verde de țelină sau o felie de țelină, un măr, toate se taie cubulețe și se dau prin blender, se consumă cu câteva cuburi de gheață, reglează nivelul colesterolului, creste pofta de mâncare, este detoxifiant.
- O sfecla mica, un morcov, un mar, o portocală, se taie și se dau prin blender, sucul se consumă imediat, întărește sistemul imunitar, protejează împotriva cancerului, este benefic pentru ochi și piele.
Lasa un comentariu