Soc - fructele de soc curata rinichii

DESCRIERE, GENERALITATI

Socul popular se mai numește: holer, hoz, iboz, sog, soc negru, este un arbust, care poate crește până la 5m, tulpina are o scoarță cenușie în tinerețe, la maturitate tulpina și ramurile mature au scoarța brun cenușie. Ramurile tinere sunt verzi, tulpina are măduva abundentă, spongioasă, de culoare albă cauza fragilității ei. Frunzele sunt verzi, cu vârf ascuțit și marginea dințată, florile mici și albe sau slab gălbui, sunt grupate sub formă de umbrelă, sunt hermafrodite, corola este rozacee, iar fructul o drupă baciformă globuroasă, neagră și lucioasă având în interior 3 semințe lunguiețe.

Îl găsim pe lângă  case și garduri, prin pădurile de deal și câmpie, în luminișuri sau la marginea pădurilor, din zona de deal și câmpie, înflorește abundent de la sfârșitul lunii mai până la mijlocul lui iunie. Socul prezintă importanță atât ca plantă ornamentală și silvică, cât și ca materie primă în industria alimentară și farmaceutică.

             soc sursă foto

În scopuri terapeutice se utilizează - florile, frunzele, fructele și rădăcina.

Florile recoltate la începutul înfloririi, recoltarea se face pe timp frumos, tăind, întreaga inflorescență. Uscarea se face la soare astfel, inflorescențele recoltate își păstrează culoarea alb-crem, se așează cu florile în sus, într-un singur strat, pe rame acoperite cu hârtie. Planta uscata are miros plăcut aromatic, se păstrează în pungi de hârtie, în locuri uscate și aerisite. Florile de soc au proprietăți diuretice, laxative și galactogoge- stimulează lactația-, sudorifice - provoacă transpirație -, ajutând la scăderea febrei.

PREPARATE, RECOMANDARI, CALITATI MEDICINALE

  • Din florile de soc se prepara în fiecare primăvară după înflorirea socului o excelenta băutură răcoritoare și energizanta; 5,6 flori mari de soc se pun într-un borcan mare, cu 10 litri de apă, 1 kg de zahar și 2,3 lămâi tăiate felii. Se lasă la macerat 4,5 zile, timp în care se amesteca, din când în când pentru dizolvarea zaharului. Se trage în sticle și se păstrează la rece.
  • Ceaiul de flori de soc mărește cantitatea de lapte la femeile care alăptează, este benefic în afecțiunile aparatului respirator, este recomandat în obezitate, în boli de rinichi, în constipație, are proprietăți laxative - 2 lingurițe de flori uscate la 250 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 15 minute, se beau 2,3 cești de ceai călduț pe zi, ca laxativ se bea o ceașcă înainte de culcare. Sub formă de cataplasme sau bai  se întrebuințează în abcese, arsuri, umflături, furuncule - 4,5 lingurițe de flori de soc uscate la 500 ml apă clocotită, se lasă să stea 15 minute -.

               ceai de soc sursă foto

  • Fructele de soc, se conservă prin uscare - se culeg ciorchinii cu fructe ajunse la maturitate - închise la culoare, moi și dulci la gust -, se pun la uscat la soare, într-un strat, cu fructele orientate în sus. După uscare, se separa fructele de pe ciorchine și se păstrează în pungi de hârtie în locuri uscate și aerisite. Prin măcinare din fructele de soc uscate se obține o pudră cu proprietăți, terapeutice asemănătoare cu cele ale afinului, pudra obținută din fructe de soc este benefică în tulburări de vedere, tulburări de tranzit intestinal, avitaminoza, convalescență - se iau cate 3 lingurițe pe zi.

Fructele de soc curață rinichii, stomacul sunt recomandate, mai ales persoanelor cu muncă sedentara, și predispuse la obezitate, fructele de soc au și efect laxativ, datorită conținutului de tiroxina și de fructoză din compoziția lor.

                fructe de soc sursă foto

  • Din rădăcina de soc, -1 linguriță de rădăcina mărunțită la o cană de apă, care se fierbe 15 minute, la care se adaugă 1,2 lingurițe de suc de lămâie, se obține un decoct care combate ascita.

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0