Sofranul - un condiment medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Șofranul  - CROCUS SATIVUS - este o plantă mediteraneană, erbacee, ornamentală, atinge o înălțime medie de 10 cm, se bănuiește ca șofranul este originar din insula Creta, deși unele scrieri arată că sumerienii îl foloseau acum mii de ani, arabii și grecii îl foloseau ca și afrodiziac, astăzi se cultivă în Spania - cel mai mare exportator -, Franța - șofranul de cea mai buna calitate -, Grecia, Italia, Maroc, Iran - este cel mai mare producător de șofran din lume -.

Șofranul este rezistent la frig, dar îi place mult soarele și nu se dezvoltă bine în locuri umede și nici la umbră, nu face semințe, se înmulțește prin bulbi cărnoși.

șofran 

Frunzele sunt lungi și înguste, asemănătoare cu frunzele de iarbă, florile variază ca și culoare, de la violet - albăstrui deschis la violet purpuriu, stigmatele reprezintă partea superioară din floare, ele conțin uleiuri esențiale, substanțe amărui, și colorant galben, o floare produce trei stigmate roșii sau portocalii.

Florile de șofran se recoltează, în primele ore ale dimineții, sau seara când sunt puțin închise, se extrag manual cele trei stigmate, din ele numai unul este bun celelalte doua sunt lipsite de parfum și nu au gust.

Din stigmate, care înainte de utilizare se usucă la soare, sau în cuptoare, se extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, și alte substanțe cu întrebuințări în alimentație și medicină.

                 șofran  

Un kilogram de șofran se obține din aproximativ 150.000-250.000 de flori, care, dacă ne gândim că se aduna manual floare cu floare, explică de ce șofranul este un condiment foarte scump.

Șofranul, are o aromă aparte inconfundabilă, dulce - amăruie, ușor picantă, dă culoare preparatelor culinare în care este folosit dar și un parfum caracteristic - este nelipsit din tot felul de preparate pe bază de orez, în supe de carne, în special carne de pasare carne de peste, budinci, preparate din paste făinoase cu sosuri reci sau calde, budinci, este folosit la aromatizarea preparatelor din carne de miel sau oaie, etc.

PRINCIPII ACTIVE

Șofranul conține fier, proteine, curcumina - este cel mai puternic antiinflamator natural, antioxidant cu efecte anti-cancer și antivirale -, uleiuri volatile, sodiu, potasiu, vitaminele B1 și B2, fitohormoni, este apreciat ca și medicament, datorită componentei sale, și a proprietăților terapeutice, cunoscute încă din antichitate.

                șofran 

Efectele sale benefice sunt apreciate și astăzi în medicina naturistă

  • are efecte tonice asupra inimii, 
  • îmbunătățește circulația sângelui,
  • inhibă dezvoltarea celulelor canceroase - curcumina, este o substanță activă, care are capacitatea de a preveni și de a trata diferite forme de cancer - de urechi, gură, stomac, sân, cancer uterin sau tumori la ficat,
  • stopează depunerea grăsimilor, în organism datorită conținutului de curcumina - este indicat consumul de preparate condimentate cu curcuma persoanelor care luptă cu kilogramele în plus
  • ajută vederea și previne degenerescenta maculară,
  • scade colesterolul și trigliceridele din sânge,             
  • are efecte tonice asupra aparatului respirator,
  • sub formă de tinctură, ajută la tratarea rănilor de col sau a rănilor uterine,          
  • stimulează tractul digestiv - infuzia de șofran o jumătate de linguriță de plantă, la o cană de apă fierbinte, combate balonarea și constipația,
  • ajută la ameliorarea steatozei hepatice - ficatul gras -,         
  • combate impotența și sterilitatea,
  • preparat sub formă de ceai este relaxant și combate depresia,  
  • este benefic în tratarea acneei,
  • tratează arsurile si rănile ușoare și ajută  la regenerarea pielii,
  • are efecte anti – îmbătrânire.

Șofranul este un ingredient important care intră în compoziția produselor cosmetice antirid.   

                șofran sursă foto

PRECAUTII

Consumul preparatelor condimentate cu șofran, nu este recomandat femeilor gravide, șofranul poate provoca avortul, persoanele care suferă de tulburarea bipolară - o formă foarte gravă a depresiei -, trebuie să evite șofranul, planta poate declanșa un comportament agresiv, chiar violent.

Ca si condiment, șofranul, care se presară peste, sau se adaugă în mâncare, trebuie folosit în cantitate mică, nu mai mult de 2 grame pe zi, în cantitate mare, condimentul devine nociv, și poate crea tulburări de comportament.

  • Sofranul se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

     Toate informațiile din acest site sunt în scop educativ și informativ, acestea nu înlocuiesc recomandările medicale, în scop terapeutic, trebuie respectate indicațiile medicului specialist, aceste informații nu trebuie folosite în scop de auto-tratament.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
PÎRVU TANȚA
Am șofran de vânzare produs de mine
PÎRVU TANȚA
Am șofran de vânzare cultivat de mine 0747137041