Teiul - mireasma florilor de tei ne aduce pacea în suflet

DESCRIERE, GENERALITATI

Teiul creste în toate zonele țării, îl găsim de la câmpie până în zonele montane. Teiul este un arbore cu flori, în număr de 2-10 pe ram, sunt alb - gălbui, plăcut mirositoare, cu o mireasmă care te îmbată - sunt folosite în prepararea INFUZIILOR, având o acțiune ușor deprimantă asupra sistemului nervos central.

teiul sursă foto

La noi în țară există trei feluri de tei:

  • teiul cu frunză în formă de inimă -Tilia cordata -, care înflorește  la începutul lui iunie;

                teiul cu frunza în formă de inimă sursă foto

  • teiul cu frunza mare - Tilia platyphillos -, care înflorește ceva mai târziu și are, frunzele mai mari decât celelalte specii înrudite;

               teiul cu frunza mare 

  • teiul argintiu -Tilia argentea -, care înflorește abia în iulie, având frunze și flori alburii.

               teiul argintiu sursă foto

Dar, indiferent de tipul lor, toți teii au aceleași întrebuințări medicinale. Mireasma florilor de tei ne aduce pacea în suflet, ne face meditativi, ne încălzește inima; parcă ne face mai buni.

Florile de tei se culeg prin simpla lor rupere de pe ramuri, ele se desprind cu frunzulița cu tot, se pun în săculeți de pânză. Culesul se face pe timp frumos, uscat, florile de tei având maximum de principii active. Uscarea  se face la umbră, în locuri uscate și bine aerisite.

               flori de tei 

Frunzele sunt lungi, ascuțite spre vârf, iar pe partea inferioara se pot observa nervuri proeminente.

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Se folosesc în scopuri terapeutice, sub forma de infuzie, tinctură, pulbere, băi terapeutice.

De regulă băile se fac seara, înainte de culcare deoarece  au un efect de somnifer - 2 mâini de flori de tei se pun la muiat în 5 litri de apă caldă, de dimineață până seara, se filtrează și se toarnă în apa din cadă de baie.

Infuzia se prepară, prin opărirea a două lingurițe de flori tăiate mărunt cu 1/4 litri apă clocotită, se lasă să infuzeze 10, 15 minute după care se filtrează, pentru efect sudorific maxim se bea cât mai fierbinte posibil.

               ceai de tei 

Pulberea se obține prin măcinare în râșnița de cafea, a plantei uscate, care se poate cerne prin sită de faină albă pentru a fi mai fină. O linguriță de pulbere (cam 1,5 grame) se ține sub limbă câteva minute apoi se înghite cu apă. Se administrează de 3,4 ori pe zi, pe stomacul gol, înainte de mâncare.

Tinctura se umple un borcan până la jumătate cu pulbere de flori de tei, peste care se toarnă, complectându -se restul, cu alcool de 40 de grade. După omogenizare, amestecul de pulbere și alcool, se lasă la macerat o săptămâna, se filtrează și se păstrează în sticle închise la culoare. Datorită efectelor terapeutice, excelente, se folosesc în tratamente interne, în stări de anxietate, insomnie, menopauza, dureri de cap, migrene, isterie, instabilitate nervoasă, răceli, bronșită cronică și acută, gastrită, tulburări de somn, colici abdominale.

Pentru un ten frumos și proaspăt, decoctul de flori de tei, tonifica tenul și elimină ridurile; - cearcănele dispar, dacă se aplică dimineața și seara o compresă cu infuzie de flori de tei, câte un sfert de oră.

 

 sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0