GENERALITATI
Teiul pucios - Tilia cordata Miller -, este arborele atat de cunoscut care ne incanta cu parfumul florilor mici si galbene, popular este denumit - tei de deal, tei de padure, tei capresc, tei de mijloc, tei paduret, tei fluturesc, tei rosu paduret.
FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
In scopuri medicinale sunt folosite florile, frunzele, lemnul, scoarta si seva copacului.
- Florile sunt bogate in uleiuri volatile, mucilagii, saponine, glucide, taninuri, acizi fenolici, acidul cafeic, acidul cumaric, acidul clorogenic, substante minerale - calciu, potasiu, magneziu, fier, sodiu, zinc-, flavone, colina, pigmenti.
Intern au efecte - neuro-sedative,- emoliente, - antispastice,- sedative,- laxative,- spasmolitice,- hipotensive,- sudorifice-.
Extern - calmant general sub forma de bai, comprese, cataplasme.
- Frunzele au in continut - clorofila, apa, carotenoizi, lipide, acid ascorbic, minerale - calciu in cantitate mai mare, magneziu, potasiu.
Intern sunt benefice in tulburari intestinale.
Extern sunt folosite in tratarea ulcerului la nivelul picioarelor.
- Lemnul de tei pucios contine - steroli, acid linoleic, acid linolenic, zaharoza, acid palmitic, acid oleic, - este benefic in afectiuni ale ficatului si ale vezicii biliare, eficient in celulita.
- Scoarta are proprietati - coleretice, vasodilatatoare, antispastice, toata planta are efect hipotensiv.
Teiul intra in compozitia ceaiurilor medicinale naturale - calmante ale tulburarilor cardiace si ale sistemului nervos, ceaiuri pectorale, sedative, ceaiuri sudorifice.
BENEFICII PENTRU SANATATE
- afectiuni respiratorii raceli, gripa, tuse, bronsite,
- combate transpiratia si scade febra,
- afectiuni ale aparatului digestiv,- gastrita, dureri de burta, colici, diaree,
- ajuta digestia,
- benefic in crize biliare,
- combate cefaleea, migrena,
- scade tensiunea arteriala, fiind indicat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala,
- trateaza insomnia, o ceasca de ceai bauta inainte de culcare calmeaza si induce un somn linistit si odihnitor,
- combate starea de oboseala fizica si psihica, stresul, starile anxioase, starile de nervozitate si iritabilitate, palpitaiile.
PREPARATE DIN TEI PUCIOS
Infuzie - o lingurita de flori uscate si maruntite la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
- calmeaza si alunga insomnia, diminueaza starile de nervozitate, anxietate, palpitatiile, calmeaza starile de iritabilitate.
Macerat la rece din flori de tei - o lingurita de flori uscate si maruntite la 250 ml apa rece, se lasa la temperatura camerei de seara pana dimineata, se filtreaza si se consuma indulcit sau nu, cu miere de albine cate o ceasca inainte de masa,
- este benefic in atenuarea durerilor de cap,insomnie, colici abdominale, crampe, calmeaza durerile menstruale, tulburarile de menopauza, boli pe baza hormonala si pe fond nervos, acneea, eczeme alergice, psoriazisul in special cand acestea se agraveaza pe baza de stres.
Pulbere din flori de tei pucios - o lingurita de flori se macina cu rasnita de cafea, pulberea obtinuta se tine sub limba 10 minute apoi se inghite cu apa.
- este benefica in bolile digestive, mai ales in gastrita dar si in crizele biliare.
Pulberea de scoarta de tei pucios - partea interioara a scoartei teiului se usuca si apoi se macina fin, se foloseste ca atare sau in combinatie cu suc natural de fructe, sirop, miere de albine.
- este eficienta in afectiuni ale aparatului digestiv - ulcere, gastrite, diaree, etc.-afectiuni ale vezicii biliare, datorita proprietatilor antispastice si coleretice.
Cataplasmele din flori de tei pucios - comprese cu infuzie de flori se aplica cateva minute pe fata, seara, inainte de culcare, efectul este calmant si emolient.
Baia din flori de tei pucios - doua-trei maini de flori uscate si maruntite se lasa la macerat de seara pina dimineata sau de dimineata pina seara in 5 litri de apa calduta, se filtreaza si se adauga in apa de baie, este bine ca baile sa se faca seara, pentru efectul relaxant si somnifer pe care il induc.
RECOMANDARI
- preparatele din tei pucios se pot achizitiona din magazinele naturiste si din farmacii,
- este bine ca inainte de a incepe o cura cu tei pucios sa se consulte medicul specialist care va stabili dozajul si durata tratamentului.
Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicului.
Lasa un comentariu