DESCRIERE, GENERALITATI
Menta este o plantă medicinală aromată erbacee, perenă, erectă, frunzele verzi, opuse, acoperite cu perișori care secretă ulei eteric, florile mici de culoare roșu-violaceu sunt dispuse în inflorescență conică, menta face parte din familia Lamiaceae.
Menta crește spontan, dar speciile sălbatice nu au calitățile medicinale ale așa - numitei mente bune - o serie de trei specii de mentă, care au și ele zeci de varietăți -
- menta de apă - Mentha aquatica -,
- menta dulce - Mentha viridis sau spicată -, și hibridul celor doua specii,
- menta pipărată - Mentha piperita -, aceasta specie de mentă este cea mai utilizată.
Menta pipărată nu are nimic în comun cu iuțeala piperului, este chiar răcoritoare, însă are în parfumul sau o tentă care aduce cu piperul, aceasta specie de mentă este cultivată la noi în țară, ea nu crește spontan.
Recoltarea mentei, se face înainte ca planta să înflorească, numai pe timp frumos, cu soare și căldură, atunci planta secretă un maximum de uleiuri volatile, se scoate partea aeriană, tulpina cu tot cu frunze, se usucă în straturi subțiri, în locuri umbroase, bine aerisite, fără umiditate, se păstrează în pungi de hârtie, sau în săculeți de material textil, în locuri uscate și răcoroase, se folosește în industria farmaceutică, în medicină, în cosmetică, în gastronomie pentru aromatizarea a foarte multe preparate alimentare în special de patiserie.
Menta este folosită sub formă brută, proaspătă sau uscată, pentru sucuri, ceaiuri, diverse preparate, sau se prelucrează, prin distilare cu vapori de apă, metoda prin care se extrage uleiul esențial de menta - mentolul -.
Uleiului esențial de mentă are un miros proaspăt caracteristic mentolat, este limpede, galben deschis, vâscozitate apoasă.
Mentolul, este un ingredient utilizat în compoziția a foarte multe produse alimentare - dulciuri, prăjituri, gume de mestecat, înghețate etc. -, medicamente - siropuri, pastile pentru tuse, unguente pentru dureri reumatice etc., produse cosmetice - pastă de dinți, șampoane, apă de gură, diverse creme și loțiuni, parfumuri etc.
Cea mai importanta calitate a mentolului, este aceea ca în contact cu anumiți receptori ai corpului uman, stimulează senzația de rece, pe alți îi inhibă, atenuând astfel pentru un timp senzația de durere.
Uleiurile esențiale sunt esențe vegetale naturale, care conțin vitalitatea plantei din care provin, aceasta vitalitate este responsabilă pentru efectele benefice asupra organismului, administrate intern, în anumite afecțiuni, uleiurile sunt cel mai rapid remediu al fitoterapiei și al aromaterapiei.
- sunt foarte puternice - un gram de ulei esențial, se obține din sute de grame de plantă, fiind un concentrat natural, care este benefic în doze mici - câteva picături -,
- sunt extrem de rapide,
- sunt bine asimilate de organism datorita capacității de volatilizare, după administrare se răspândesc repede în aparatul digestiv și căile respiratorii, ceea ce le stimulează efectul,
- sunt foarte ușor de administrat și de manipulat.
PROPRIETATI
Uleiul esențial de mentă este:
- analgezic și anestezic puternic, antispastic, coleretic - colagog, antivomitiv, carminativ, tonic hepatic, antiinflamator, antibacterian, antiviral, antifungic, antiparazitar,
- tonic - cardiac, nervos, hepatic, intestinal -,
- stimulează secrețiile pancreasului,
- stimulează digestia, este eficient în afecțiuni digestive - indigestie, greață, balonări, colită spastică, ulcer, diaree -,
- este benefic în colică renală, cistită, prostatită,
- este eficient în hepatită virală, colică biliară, calculi biliari,
- degajează prostata,
- reglează funcțiile ovarelor,
- emenagog - favorizează declanșarea ciclului menstrual -
- adjuvant în răceală, gripă, bronșită, febră, în rinite, sinuzite, otite,
- adjuvant în hipotensiune arterială, spasme musculare,
- eficient în astenie, migrenă, cefalee, tulburări neuro - vegetative, paralizii, nevralgii, nevrite, în zona zoster, în insomnie,
- eficient în eczeme, urticarie, iritații ale pielii, herpes, scabie, acnee.
În aromaterapie uleiul esențial de mentă, extern se poate folosi sub formă de:
Inhalații
- inhalațiile sunt ideale pentru tratarea afecțiunilor respiratorii - răceli, gripă, febră, sinuzită, decongestionarea căilor respiratorii -, sau în pregătirea tenului pentru un tratament cosmetic, -3-5 picături de ulei esențial de mentă la 1 litru de apă clocotită, vaporii care se degajă se vor inspira, stând aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop.
Inhalațiile nu sunt indicate persoanelor care suferă de astm sau epilepsie, pot declanșa crize.
Baia
- baia este o metodă plăcută și eficientă de a beneficia de aroma și binefacerile uleiurilor naturale din plante, prin starea de bine pe care o induce apa caldă în combinație cu uleiul, porii se dilată, și permit uleiului să pătrundă prin tegumente, 4-5 picături de ulei esențial de mentă se dizolvă în puțin ulei vegetal - ulei de sâmburi de struguri, măsline, migdale, primula, jojoba, susan, avocado -, - uleiurile esențiale nu se dizolvă în apă -, se adaugă în apa de baie numai înainte de a începe baia, pentru ca se evapora foarte repede, baia va dura 20-30 de minute.
Masajul
- masajul este o metodă foarte eficientă și plăcută de utilizare a uleiurilor esențiale, masajul este o metodă a aromaterapiei, care aduce organismului atât beneficiile uleiul esențial folosit, cât și ale masajului în sine, - 4-6 picături de ulei esențial de mentă se dizolvă în 10 ml de ulei vegetal, trebuie respectate cantitățile, pentru ca dozele prea mari irită pielea, după masaj, uleiul nu trebuie îndepărtat prin spălare 6-8 ore, astfel se asigură absorbția completă a uleiului, care este un excelent tonic general, alungă oboseala, are o acțiune răcoritoare și în aceleași timp de încălzire și de stimulare.
Comprese calde
- la 1/2 l apă fierbinte, se adaugă ulei esențial, cantitatea diferă de suprafața pielii pe care se aplică compresa: 2 picături pentru suprafețe mici, sau 6-7 picături la suprafețe mari, se înmoaie o bucată de tifon sau bumbac, și bine stoarsă se aplică pe piele, peste, se aplică o folie de plastic și un prosop, care vor menține compresa caldă.
Candela odorantă
- lampa odorantă se folosește pentru aromatizarea și împrospătarea aerului din cameră, pentru a crea o dispoziție sufletească pozitivă, tonică, sau pentru o stare de relaxare, - în cupa candelei se pune apă călduță și se adaugă 3-5 picături de ulei esențial de mentă.
PRECAUTII
Uleiul esențial de mentă, poate da la unele persoane reacții alergice, de aceea, la început trebuie folosite doze foarte mici, și supravegheate toate simptomele 24 de ore, dacă apar iritații și mâncărimi ale pielii, inflamații, tratamentul trebuie stopat.
Dozele prea mari sau utilizările prea îndelungate de ulei volatil se manifestă sub formă de dureri de stomac, crampe, tulburări ale ritmului cardiac, dureri de cap și amețeli.
Menta, o plantă aparent banală, luată intern, în doze prea mari, poate produce moartea prin asfixie, trebuie respectată strict doza prescrisă, pentru că uleiurile volatile sunt prin excelență puternice.
Uleiul esențial de mentă nu este indicat femeilor însărcinate, mamelor care alăptează, persoanelor care sunt alergice la mentă, copiilor, nu se aplică pe răni deschise sau pe fracturi, și este absolut obligatoriu respectarea dozajului.
Uleiul esential de menta se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu substituie recomandările și tratamentele prescrise de medicul specialist.
Lasa un comentariu