DESCRIERE, GENERALITATI
Rapița - Brassica rapa -, este o plantă oleaginoasă, erbacee, anuală, face parte din familia Cruciferae, este cultivată în Europa și Asia pentru semințele ei foarte bogate în ulei.
Uleiul de rapiță, este considerat ca fiind unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, datorită conținutului bogat în acizi grași mononesaturați și polinesaturați, face parte din categoria grăsimilor sănătoase, benefice pentru organism, și pentru o sănătate de fier.
Uleiul de rapiță în stare brută, neprelucrat, are o culoare brună, aproape neagră, după rafinare devine galben-auriu, cu gust neutru, miros plăcut fiind folosit în primul rând ca și ulei alimentar, datorită compoziției și proprietăților sale este considerat unul dintre cele mai benefice uleiuri pentru sănătate.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
La noi în țară, uleiul de rapiță se folosește mai puțin, deși este unul dintre cele mai bogate uleiuri vegetale în Omega3 și Omega 6, are un conținut mare de vitamina E - un antioxidant puternic -, vitamina A, complexul vitaminic B - B1, B2, betacaroten, proteine, hidrați de carbon, substanțe minerale - fier, calciu, potasiu, sodiu, fosfor.
Consumul de uleiul de rapiță este benefic pentru sănătate
- reduce colesterolul,
- reduce nivelul zaharului din sânge,
- diminuează riscul apariției bolilor cardio-vasculare,
- previne formarea cheagurilor de sânge pe artere,
- are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge, le întărește și nu se mai sparg ușor,
- stimulează funcționarea creierului și previne apariția crizelor de demență, a depresiilor, a maladiei Alzheimer, datorită acizilor grași pe care îi conține,
- reduce inflamațiile și durerile de articulații, fiind benefic pentru bolnavii de artrită,
- este recomandat în alimentația vegetarienilor.
Uleiul de rapiță, se înrudește cu muștarul, este folosit și în bucătărie, pentru asezonarea salatelor de legume, sau în diverse preparate, dar nu este recomandat pentru gătit la temperaturi înalte, fiindcă face mult fum și e toxic.
Uleiul de rapiță este folosit și în cosmetică, datorită conținutului bogat în vitamina E - vitamina tinereții -, și a vitaminei A - care regenerează celulele pielii -, și a altor antioxidanți din compoziție, uleiului de rapiță- combate ridurile,- hidratează pielea în profunzime,- protejează împotriva acțiuni radicalilor liberi,- are efect emolient și hrănitor, fiind benefic pentru îngrijirea unghiilor,- relaxează mâinile, genunchii, tălpile.
Crema de față folosită uzual se amestecă cu câteva picături din uleiul de rapiță.
Conținutul de acizi grași omega 3 și omega 6 - previne uscarea scalpului, - protejează și este benefic pentru sănătatea părului.
Uleiul de rapiță, grație proprietăților antioxidante și de regenerare celulară, poate fi adăugat în apă caldă de baie, este o baie relaxantă, seara înainte de culcare, care în plus tonifică pielea.
Uleiul de rapiță are largi întrebuințări industriale și alimentare
- turtele de rapiță obținute din procesarea semințelor pentru obținerea uleiului, au valoare furajeră, fiind bogate în glucide, proteine, săruri minerale,
- paiele de rapiță se folosesc în industria materialelor de construcții.
Semințele de rapiță, au un conținut de până la 55% ulei, cu multe utilizări în industrie, sau pentru fabricarea de carburanți.
Uleiul de rapita se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.
Lasa un comentariu