DESCRIERE, GENERALITATI
Vișinul - Prunus cerasus - este un arbore fructifer, face parte din familia Rosaceae, este cultivat în special pentru fructele sale vișinele, apreciate atât ca valoare alimentară, cât și în medicina naturistă pentru proprietățile terapeutice.
UTILIZARE, BENEFICII
Vișinele se consumă crude, conservate - marmeladă, sirop, dulceață, compot, vișinată, congelate etc. -,
- combat anemia,
- curăță organismul de toxine,
- previn și combat reumatismul,
- au efect diuretic,
- întăresc vasele de sânge,
- întăresc sistemul imunitar al organismului,
- combat hemoragiile,
- stimulează secreția sucului gastric și biliar.
Codițele, se folosesc sub formă de ceaiuri, elimină toxinele din corp, sunt diuretice, laxative, remineralizante și energizante.
Frunzele se folosesc pentru a da aromă murăturilor.
Cleiul de vișin înmuiat în rachiu de drojdie, se folosea în popor, la oprirea sângerărilor, și la vindecarea rănilor.
PRINCIPII ACTIVE, RECOMANDARI
Din sâmburi de vișine, în urma unui proces de presare la rece, se obține - uleiul de sâmburi de vișine -, un ulei cu gust și aromă foarte plăcută. Uleiul de sâmburi de vișine, este bogat în vitamina E - vitamina tinereții -, un antioxidant puternic care întârzie îmbătrânirea și flavonoide.
Uleiului de sâmburi de vișine
- este benefic în afecțiunile cardiovasculare,
- are acțiune hepato - protectoare,
- previne hipertensiunea arterială,
- reglează tensiunea arterială,
- previne arteroscleroza,
- previne cardiopatia ischemică,
- previne accidentele vasculare.
Uleiul de sâmburi de vișine este întrebuințat în industria cosmetică, în creme pentru față și corp
- are efecte de stimulare a circulației la nivelul pielii,
- întârzie îmbătrânirea,
- regenerează pielea,
- hidratează pielea,
- are efect fotoprotector,
- are efect antioxidant și are efect de elasticizare a vaselor capilare,
- are efecte benefice asupra colesterolului din sânge.
Lasa un comentariu