Primăvara, este anotimpul în care renaște la viață toată natura, organismul nostru, după o iarnă încărcată de sărbători, are nevoie de o cură de vitamine și minerale - Urzica, Leurda, Ștevia - ne sunt de mare ajutor, pentru o cură de vitaminizare, mineralizare și în același timp de detoxifiere a organismului.
URZICA - URTICA DIOICA
GENERALITATI
Urzica, este una dintre cele mai vechi plante medicinale din flora spontană, cunoscută încă din antichitate pentru calitățile alimentare și medicale, este una dintre cele mai bogate surse de vitamine și minerale a primăverii, este recomandată în dietele alimentare și terapeutice de primăvara.
Este o plantă erbacee, perenă, crește spontan pe lângă garduri, case, pe malul apelor, de-a lungul drumurilor și căilor ferate, la marginea pădurilor, este răspândită în întreaga țară din zona de câmpie până în cea montană, urtica provine de la latinescul - urere -, adică - arde - care face referire la perii urticanți ce acoperă planta, de unde i se trage și numele.
Tradițional, este considerată o plantă sacră se consumă pe toata durată Postului Mare, în săptămâna Patimilor și în Sâmbăta Paștelui.
În scopuri medicinale se recoltează toata planta - frunze, flori, rădăcini, semințe -, toate părțile plantei au proprietăți terapeutice, ca și aliment, primăvara sau toamna, se adună partea aeriană a urzicilor tinere.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Proprietățile terapeutice și alimentare ale urzicilor, se datorează conținutului bogat în substanțe active - săruri minerale - magneziu, potasiu, calciu, siliciu, este o sursă bogată de fier, și de vitamina C, conține și vitamina K - cu acțiune antihemoragică -, provitamina A - beta-caroten -, complexul vitaminic B, vitamina PP, flavonoizi, este foarte bogata în clorofilă.
Curele cu urzici, atât primăvara, cât și toamna, detoxifică organismul și previn anemia - 3 căni de ceai de urzică pe zi, timp de 2-3 săptămâni -, de asemenea au acțiuni benefice pentru o gamă largă de afecțiuni - cardiovasculare, renale, digestive, genitale, pulmonare, reumatismale - etc.
Urzica previne și combate
- gastrita cauzată de consumul mare de tutun și cafea,
- preîntâmpină cancerul gastric,
- ulcerul gastric și duodenal,
- stimulează secrețiile gastrice, intestinale și pancreatice,
- stimulează digestia, combate crampele intestinale și balonarea, diareea, dizenterie, enterite acute și cronice,
- împiedică dezvoltarea unor agenți patogeni și a paraziților intestinali, ajută la eliminarea lor,
- reglează glicemia,
- reglează tensiunea arterială, și protejează vasele de sânge împotriva ateroscleozei,
- combate constipația,
- este benefică în hepatită, ciroză, litiază biliară, pancreatită,
- eficientă în calculoză renală, retenție urinară, incontinență urinară, uremie, infecție renală, cistită,
- gută, stimulează diureza, grație flavonoidelor,
- eficientă în afecțiuni pulmonare - bronșite, astm bronșic, tuse seacă, pneumonie, răceli, dureri în piept, tuberculoză,
- ajută la tratarea hemoroizilor,- cura cu suc de urzică -30 de zile - întărește vasele de sânge, stopează inflamația și sângerările.
Urzica este o plantă care merită să fie băgată în seamă, este ideală pentru detoxifierea organismului, reglează circulația sângelui, ajută la eliminarea acidului uric, astfel sângele și ficatul sunt curățate de toxinele care se acumulează mai ales peste iarnă.
LEURDA - ALLIUM URSINUM
GENERALITATI
Leurda, - este cunoscută sub denumirea de usturoi sălbatic, usturoita, usturoiul ursului, ai de pădure, datorită mirosului puternic de usturoi pe care îl emană, dar și pentru ca are toate calitățile usturoiului, pe care îl și depășește, conține mai multe substanțe vindecătoare, este mult mai eficientă în tratarea bolilor, cu frunzele ei lungi de un verde lucios, leurda este apreciată ca fiind unul dintre înlocuitorii usturoiului.
PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII
Leurda, conține sulfură de alil, substanța care îi dă gustul și mirosul caracteristic plantelor din genul Allium - ceapa și usturoiul -, este bogată în vitamine - A și C, grupul vitaminic B -, săruri minerale - calciu, magneziu, fier, fosfor -, glucide, uleiuri eterice, proteine, datorită acestei componente de excepție, leurda are numeroase calități terapeutice, fiind un remediu puternic în lupta cu bolile
- întărește imunitatea organismului,
- este un remarcabil tonic natural,
- ajută la detoxifierea organismului, îndepărtând toxinele și bacteriile,
- curată sângele de toxine și îi redă fluiditatea,
- previne afecțiunile cardiace,
- este diuretică și depurativă, ajută la eliminarea paraziților intestinali, inclusiv a limbricilor,
- are efecte benefice în dizenterie, balonări, colici abdominali, insuficiență biliară,
- curăță rinichii și vezica urinară, stimulează urinarea, elimină excesul de acid uric, fiind benefică pentru persoanele care suferă de gută,
- previne virozele respiratorii, afecțiunile pulmonare tratează răceala datorită calităților de antiseptic și antiinflamator,
- îmbunătățește digestia,
- reduce nivelul colesterolului,
- reduce hipertensiunea arterială,
- îmbunătățește memoria, - combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările de anxietate și neliniște, stările depresive,
- este eficientă în suferințele cauzate de reumatism,
- combate eczemele, herpesul, răni care se vindecă greu, scrofuloza, furuncule - se aplică cataplasme cu frunze -,
- este adjuvant în tratarea acneei, a psoriazisului, a bolilor de piele care apar prin intoxicarea organismului.
Persoanele care au colonul sensibil, trebuie să consume leurda cu precauție.
Pentru rolul ei de purificator al întregului organism,- prin eliminarea reziduurilor toxice din ficat și din sânge, dar și pentru rolul revigorant și întăritor al întregului organism -, leurda este extraordinar de bine venită în alimentație, într-o cură de primăvara.
ȘTEVIA - RUMEX PATIENTIA
DESCRIERE
Ștevia,- este o plantă erbacee, perenă foarte răspândită în flora spontană din țara noastră, crește și în grădini, are un rizom gros, frunze mari, lucioase, cărnoase, suculente, gust dulce - acrișor, se recoltează frunzele tinere, primăvara, se consumă ca atare, în salate, supe, ciorbe, sunt excelente ca foaie de umplutură pentru sarmale.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, RECOMANDARI
Ștevia, este un bun detoxifiant și are o valoare energetică redusă , ajută la scăderea în greutate, are un conținut mare de vitamine - A, C, E, K-, săruri minerale - potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc -, proteine, fibre, aminoacizi, flavonoide, substanțe mucilaginoase, scade colesterolul, este - diuretică,- tonică, - depurativă,- detoxifiantă.
Ștevia consumată primăvara proaspătă - remineralizează organismul, după perioada de iarnă, este și un antiscorbutic foarte bun, restabilește echilibrul gastric fiind alcalinizantă, reglează ciclul menstrual.
Rădăcina de ștevie - este eficientă în tratarea unor afecțiuni ale pielii - eczemă, acnee, psoriazisul, infecții, - ameliorează durerile reumatice, guta, - eficientă în insuficiența hepatică.
Decoctul din semințe de ștevie, este laxativ, purgativ.
Ștevia este o plantă de 30 de ori mai dulce decât zaharul, - este apreciata ca un super aliment, - revigorează organismul, consumată primăvara, efectele de detoxifiere sunt binevenite pentru sănătate,
- reglează glicemia și reduce pofta de dulciuri - fiind recomandată persoanelor care suferă de diabet,
- reduce pofta de mâncare și creează senzația de sațietate, nu conține calorii, este indicat consumul de ștevie persoanelor care luptă cu kilogramele în plus,
- stimulează energia mentală și fizică,
- combate bacteriile care provoacă cariile dentare.
Ștevia este un remediu natural de excepție fiind recomandată în foarte multe afecțiuni
- scorbut, avitaminoza, digestie greoaie, diabet zaharat, în pareze și paralizii, este benefică în enterocolită, în afecțiuni hepatice, afecțiuni dermatologice, eczeme, reumatism, ulcer gastro - duodenal, este recomandat consumul de ștevie pentru combaterea dependentelor cronice - alcool, tutun, cafea, medicamente,
- frunzele de ștevie se pot folosi extern, sub formă de cataplasmă pentru afecțiuni ale pielii: - acnee, eczeme, psoriazis, afecțiuni oculare.
Frunzele de ștevie se pot conserva prin uscare, prin congelare, sau cu sare la borcan pentru nevoi culinare.
Ștevia este cunoscută de pe vremea bunicilor, care o foloseau în fiecare primăvara, conștienți de adevărata ei valoare, și de minunile pe care le poate face această plantă pentru sănătate - curăță și vindecă organismul de toxinele adunate peste iarnă, ne ajută să scăpam de oboseala și stresul cotidian.
Preparatele din ștevie, în special cele obținute din rădăcini și semințe, trebuie administrate după dozajele prescrise, luate în cantități mari pot crea probleme în loc să ajute sănătatea.
Informațiile din acest site, sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.
Lasa un comentariu