Urzica - o planta foarte bogata in fier

DESCRIERE, GENERALITATI

Urzica este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei benefice și stimulatoare. Pentru că nu sunt pretențioase, urzicile cresc peste tot, fără să fie semănate de cineva. Le poți vedea de primăvara devreme până toamna, târziu, pe lângă garduri, pe marginea drumurilor și a apelor, în grădini, livezi, pe dealuri. Urzicile le putem folosi ca și aliment, dar și ca un bun medicament, și ne ajută la detoxifierea și la înviorarea organismului. 

 urzici sursă foto

FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE

Urzicile sunt bogate în vitamine, A, B2, C, K, minerale, calciu, fier, magneziu, siliciu, clorofilă și în substanțe proteice. De la urzică, folosim rădăcină, tulpină, frunzele și florile, în scop terapeutic. Frunza de urzică este bogată în clorofilă și este o plantă foarte bogată în fier. Conținutul cel mai mare de fier îl are urzica primăvara și toamna, recoltarea se va face în aceste două anotimpuri. Primăvara se recoltează plantele tinere de la care se folosesc rădăcinile, tulpinile, frunzele și florile, uscarea acestora se face la umbră. Toamna se recoltează rădăcinile și semințele, uscarea lor se face la

               frunze de urzici sursă foto

PROPRIETATI

Urzica are proprietăți HEMOSTATICE favorizând oprirea sângerărilor, stimulează sinteza globulelor roșii, este benefică în anemii în boli de sânge, are influență și aspra pancreasului scăzând nivelul glicemiei din sânge. Are efect laxativ, în afecțiuni hepatice biliare, în crampe și ulcere stomacale, ulcere. În sciatică, nevrite ale picioarelor și brațelor se freacă locurile dureroase cu urzici proaspete.

UTILIZARE, RECOMANDARI

Urzica este o plantă care se folosește atât proaspătă cât și uscată. Urzica se poate folosi în diverse forme:

  • INFUZIE se pune o 1 lingură frunze proaspete sau 1 linguriță frunze uscate se opăresc cu 1/4 l apă clocotită timp de 15 minute după care se consumă de preferință fără zahar.
  • DECOCT - 250 de grame de rădăcini, tulpini și flori se fierb timp de 30 minute în 5 litri de apă
  • TINCTURĂ - rădăcina de urzică bine spălată cu peria se taie mărunt, se pune într-un borcan și se toarnă alcool de 38-40 de grade, se păstrează la loc călduros 14 zile.
  • SIROPUL - planta tocată se amestecă într-un borcan cu miere și se lasă la macerat 30 de zile, după care se strecoară.

Rezultate foarte bune se obțin folosind INFUZIA DE URZICĂ la cei care suferă de gută, bronșită, diabet zaharat, litiază renală, litiază biliară, retenție de lichide, diaree etc. 2,3 lingurițe de semințe de urzică cu o lingură de miere luate seara ajută în incontinență urinară și enurezis.

                semințe de urzică sursă foto

Decoctul de urzică este folosit cu mare succes pentru băi de șezut sau pentru spălarea părului. Ceaiul de urzică se folosește cu succes și pentru uz extern la regenerarea țesuturilor și epitelizarea, cicatrizând rănile și este folosit cu precădere în tratamentele cosmetice. De asemenea, tratamentul cu ceai de urzică este tonic capilar și este folositor în combaterea mătreții, astfel soluția cu care ne spălăm pe cap se prepară din urzici proaspete sau uscate cât se iau cu ambele mâini de 10 ori se pun într-o oala de 5 litri cu apă rece și se încălzesc încet, pe foc mic, până la fierbere, după care se lasă să stea 5 minute, dacă se folosesc rădăcinile de la urzici, se pun 2 mâini pline de rădăcini să stea peste noapte în apă rece, se încălzește totul a doua zi până da în clocot și se lasă sa stea 10 minute.

               ceai de urzică sursă foto

O dată cu venirea primăverii avem posibilitatea să culegem această plantă miraculoasă, și bine spălata să o consumam gătită cu usturoi sau împreună cu spanac, sub forma de ceai, sirop, etc.

Urzica ne ajută să facem o curățenie de primăvara în organism - o cură de 4 săptămâni de ceai din plante proaspete băut de trei ori pe zi, dimineața pe stomacul gol cu înghițituri mici, alte 2 cești la prânz și seara cu o jumătate de oră înainte de masă.

 

 sursă foto cover

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0