DESCRIERE
Vanata, pătlăgea vânată - Solanum melongena - este o plantă care a aparut în India de sud, este cultivată anual, are o înălțime de 0,4-1,5 m, spinoasă, cu frunze mari, lobate, floarea este alba spre liliachiu, fructul este cărnos și conține numeroase semințe mici și moi.
PRINCIPII ACTIVE
Pe lângă faptul ca sunt deosebit de gustoase, vinetele sunt un izvor de vitamine și minerale pentru organismul nostru.
În afara de conținutul mare de apă, vinetele conțin - acid folic B1, B6, K- întarește vasele de sânge; vitaminele - A și C pentru întărirea sistemului imunitar; minerale: - potasiu, magneziu, calciu și fier, de asemenea conțin fibre și puține calorii, aducând astfel senzația de sațietate, calmează foamea și setea ajutând în lupta cu excesul de kilograme.
UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE
Vânata este o legumă hrănitoare care poate fi inclusă în numeroase rețete sănătoase, mai ales în timpul sezonului de recoltare, între august și octombrie, ea ajută la detoxifierea organismului, fiind considerată un aliment diuretic. Nutriționiștii recomandă în sezon, consumul regulat de vinete.
În curele de detoxifiere se recomandă un ceai din vânată - câteva rondele de vinete se taie cubulețe se fierb în apa 15 minute, apoi se lasă zece minute la infuzat, se bea de 3 ori pe zi, timp de trei săptămâni.
Conținutul mare de fibre înseamnă un tract digestiv sănătos, fără probleme cu constipația sau cu balonarea. Consumul de vinete, sub formă de salată, coapte pe grătar sau pregătite în ghiveci împreună cu alte legume, protejează de cancerul de colon.
Vinetele conțin antioxidanți care protejează organismul împotriva stresului și a infecțiilor cauzate de bacterii, vitaminele A și C sunt cele care ajută organismul, la întărirea sistemului imunitar și luptă împotriva radicalilor liberi.
Datorita conținutului ridicat de fibre și a conținutului scăzut de carbohidrați vinetele, sunt recomandate pentru diabetul de tipul 2. Coaja vinetelor conține un antioxidant prețios, nasunin, care reduce nivelul colesterolului, previne distrugerea celulelor nervoase și previne apariția cancerului.
Pentru a beneficia de proprietățile curative ale vinetelor acestea se consumă crude sau gătite ușor, pot fi înăbușite în puțină apă, coapte, călite sau adăugate la diverse mâncăruri din legume.
PRECAUTII
Datorită conținutului mare de alcoloizi, substanțe care pot avea potențial alergen sau chiar pot duce la intoxicații, nu este indicat consumul de vinete, persoanelor care au gută, osteoporoză, artrită sau alte boli inflamatorii.
Lasa un comentariu