Zmeurul - Rubus idaeus - face parte din familia Rosaceae, zmeurul este un semiarbust înalt de 1-2 m, preferă spațiile semiumbrite pe lângă garduri, sau pereți, se dezvoltă în orice fel de sol, dar în zilele caniculare este necesar să fie udat pentru ai asigura un climat umed. Nu se dezvoltă în locurile unde băltește apa, dar nici acolo unde terenul este foarte uscat.
DESCRIERE
Zmeurul este un arbust tufos, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepți, frunzele sunt dințate pe margini, verzi, albicioase pe cea inferioară.
Florile sunt albe-rozalii, deosebit de parfumate, fructele, - zmeura -, sunt de culoare roșie sau galbenă, sunt parfumate și au gust dulce - acrișor. Din zmeura se extrage xilitolul, care este un îndulcitor artificial folosit și în tratarea și prevenirea cariilor dentare.
FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE
Zmeura se consumă proaspătă dar și preparată sub formă de: sirop, ceai, gemuri, dulcețuri, sucuri, înghețată, compoturi. Se poate păstra în congelator, păstrându-și aroma și gustul dulce acrișor. Perioada în care poate fi găsită proaspătă este mai-iulie. În scopuri terapeutice, se folosesc fructele, florile, mlădițele tinere ale tufelor de zmeur.
Valoarea nutritiva și terapeutica a fructului este mare datorită conținutului de acizi organici, vitamine - B1, B2, D, P, C-, beta-caroten, zaharuri, pectine, săruri minerale: calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, care se asimilează foarte ușor, iar frunzele sunt foarte bogate în vitamina C.
UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE
În scop terapeutic zmeura se folosește ca atare, sub formă de sirop, ceai, pudră, comprese.
- Sirop - fructele de zmeura se spală, se zdrobesc, se storc printr-un tifon, și se adaugă trei pahare de miere la un pahar de suc, se lasă la macerat șapte zile. Se folosește ca atare, sau diluat cu apă, ca băutură răcoritoare. Se iau 4-6 linguri pe zi pentru afecțiuni pulmonare, pentru răceli.
- Ceai - se pun la uscat vârfurile tufelor de zmeura-fructe cu câteva frunzulițe -, după uscare, (se păstrează în pungi de hârtie, în locuri uscate și aerisite) se mărunțesc și se prepară un ceai parfumat cu puteri tămăduitoare. Se pun 2 lingurițe de plantă mărunțită la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute. Este benefic pentru arsuri gastrice, ulcer duodenal, se beau cel puțin 2 căni de ceai de zmeură, pe zi, toamna și primăvara, frunzele având efecte cicatrizante și antiacide. Pentru ciclu menstrual neregulat și dureros sau pentru hemoragie abundentă, se beau 3-4 căni de ceai pe zi.
- Compresele cu ceai din frunze de zmeura se pot aplica în tratamentul unor eczeme infecțioase, conjunctivită, nevralgii dentare sau erupții tegumentare.
- Cura de zmeură are efecte benefice uimitoare, se consuma 200-300 gr de zmeură pe stomacul gol timp de doua săptămâni, și nu se mănâncă nimic cel puțin 4 ore, pentru ca încetinește pe moment digestia și induce senzația de sațietate. Consumată în cantități mai mari de 200 gr o dată, și pe o perioada mai lungă de timp, zmeura taie pofta de mâncare, și inhibă foamea, fiind benefică în lupta cu kilogramele în plus, este indicată persoanelor care suferă de obezitate.
Zmeura este excelentă în prevenirea gripei, în creșterea imunității organismului, datorită conținutului bogat în vitamina A și C, zmeura reduce aciditatea din stomac, prevenind astfel afecțiunile gastric, este bogată în fibre, ceea ce ajută la echilibrarea colesterolului din sânge.
Nutriționiștii spun ca o porție de 300 de grame de zmeura consumată zilnic, poate duce la prevenirea sau ameliorarea stresului, datorita conținutului de magneziu și calciu, zmeura are proprietăți antimicrobiene, este benefică împotriva apariției bolilor de inimă.
CULTIVARE
Plantarea zmeurului este o operațiune foarte simplă, se face o groapă relativ mică, cât să-i acopere rădăcinile, acoperim cu pământ și apoi udam planta. Plantarea se face toamna în luna octombrie dar și primăvara în luna martie sau aprilie.
Produsele cu zmeura se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.
RECOMANDARE
Este recomandat să se evite consumul de zmeură, persoanelor care au pietre la rinichi deoarece oxalații din zmeura le pot provoca probleme de sănătate, deoarece zmeura conține salicilați, persoanele alergice la aspirina trebuie să evite consumul ei.
Lasa un comentariu