DESCRIERE, GENERALITATI
Fructul ACAI BERRY - fructele de Acai, sau boabe de palmier, sunt fructele palmierului Acai - Euterpe oleracea - o specie de palmier din genul Euterpe, care crește din Sudul Americii Centrale și până în nordul Braziliei, sunt arbori care cresc peste 25 de metri înălțime, drepți, subțiri, care se cultivă pentru fructele sale și pentru miezul trunchiului, "inima palmierului", miez interior apreciat ca și o delicatesă indigenă.
Fructul, cunoscut sub numele de boaba acai este o drupă, are formă rotundă, este mic, la început verde, apoi spre maturitate mov intens și la maturitate mov închis spre negru seamănă cu fructele de coacăz sau soc de la noi, sau cu afinele, au un gust exotic de ciocolată bună și fructe de pădure.
Fructele cresc sub formă unui ciorchine uriaș, cu sute de boabe, coapte au o nuanță de violet închis negru sau verde, în funcție de specia și de maturitatea copacului, fiecare fruct are în interior o sămânță care constituie 80% din masa boabei, semințe care se usucă, și măcinate se folosesc ca hrana pentru animale, pulpa fructului care este foarte apreciată, este puțină și se extrage cu dificultate.
Boabele de Acai și miezul trunchiului sunt produse foarte perisabile, se consumă ca atare după recoltare, se congelează, sau se prelucrează sub formă de sucuri, nectaruri, ingrediente în produse, suplimente alimentare, ingrediente în băuturi alcoolice și nealcoolice, produse cosmetice.
PRINCIPII ACTIVE
Fructele de Acai conțin minerale esențiale - fier, potasiu, fosfor si calciu, vitamine: B1-tiamina-,B2 - riboflavina -, B3 -niacina-, vitaminele C și E tocoferol -, lipide, protenine, acizi grași esențiali Omega 6-acidul linoleic-, Omega 9 -acidul oleic-, Omega 3, antioxidanți, amioacizi, conținut scăzut de zahar, bogată în fibre naturale, compuși fenolici, fiind considerate printre cele mai nutritive fructe.
PREPARATE, RECOMANDARI
Fructele Acai se pot consuma ca atare în stare crudă, congelate, uscate, sub formă de suc, sau vin, fiind benefice pentru organism:
- îmbunătățesc digestia;
- capacitatea de concentrare;
- măresc rezistenta organismului la boli, creând energie și vitalitate;
- mențin colesterolul în limite normale;
- curăță și detoxifiază organismul;
- întăresc sistemul imunitar;
- ajută la prevenirea bolilor de inima;
- combat artrita;
- previn îmbătrânirea tenului;
- combat infertilitatea;
Fructele Acai, ajută în curele de slăbire având un conținut ridicat de fibre și un nivel ridicat de acizi grași esențiali - Omega 3,6 si 9 -, fiind benefice în scăderea poftei de mâncare inducând efectul de saturație, în creșterea energiei și reducerea acumulării de grăsimi și la arderea lor în același timp.
La noi în tara fructele de Acai sunt mai puțin cunoscute, ele se găsesc în magazine de specialitate sau online AICI, sub formă uscată, sau diverse produse care conțin Acai, sau sub formă de pastile, recomandate în diete.
Tot mai multe produse de slăbit pe baza de Acai au invadat piețele din Statele Unite, și din toată lumea, acestea promit eliminarea rapida a kilogramelor în plus, însă aceste preparate pe lângă fructele de Acai, conțin și alte substanțe care pot afecta organismul, specialiștii recomandă să se consume fructele daca este posibil în stare naturala, astfel ne vom bucura cu adevărat de efectele lor benefice și de substanțele nutritive care ne ajută în lupta cu kilogramele în plus, dietele bogate în antioxidanți accelerează metabolismul, și previne îmbolnăvirile.
Lasa un comentariu