DESCRIERE, GENERALITATI
Agrisul – RIBES UVA CRISPA - este un arbust fructifer ce înflorește primăvara, în perioada aprilie-mai, poate ajunge pana la 60 de centimetri înălțime, are ramuri spinoase și frunze lobate. Fructele au formă unor boabe de strugure, au gust dulce - acrișor și pot fi de culoare verde, galbenă, roșie sau albă.
Agrișele se pot recolta în două perioade: primele se culeg fructele care se apropie de coacere, acestea se pot congela, pe urma se culeg agrișele coapte care se consumă în stare proaspătă.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Agrișele conțin: vitamina A, B1, B2, P, C, acid pantotenic, săruri minerale, iod, fier, calciu, pectine, fosfor, potasiu, celuloză benefică în reglarea tractului intestinal.
Agrișul se cultivă destul de puțin în țara noastră, fructele lui sunt destul de puțin consumate, deși aceste fructe au un puternic efect antioxidant și multiple beneficii asupra sistemului imunitar.
Agrișele sunt considerate ca fiind fructele minune pentru recăpătarea vitalității organismului, sunt considerate un adevărat leac pentru ficat și vezica biliară, având și importante influente asupra activității cardiovasculare.
RECOMANDARI
Agrișele sunt indicate în afecțiunile respiratorii, vitaminele și mineralele conținute de aceste fructe sunt recomandate a fi introduse în dieta zilnică a celor mici, întărind și sistemul imunitar. Agrișele, sunt indicate pentru curele de slăbire, ca urmare a efectelor tonice ale agreșelor - cura cu agrișe, se ține două săptămâni, și nu trebuie să depășească 200 gr de fructe pe zi, cu o bună influență asupra puteriii de concentrare, dar este și un regim care le ajută foarte mult pe femei, cu un ajutor important pentru îmbunătățirea fertilității și protejarea aparatului reproducător. Cura de agrișe este ideală și pentru detoxifierea organismului; - cura de dezintoxicare, se face o zi pe săptămână sau trei zile consecutive, se consuma până la 1kg de fructe pe zi, este indicată și pentru hipertensivi și obezi. În ziua cu fructe se recomandă să nu se consume alte alimente. Cura de agrișe este recomandată și în astenii și convalescente, pentru că agrișele au și efect remineralizant.
Datorită conținutului de potasiu, agrișele acționează asupra tensiunii arteriale, ameliorează afecțiunile hepatice, îmbunătățesc vederea, ajută la absorbția vitaminelor și a mineralelor, au efect de anti-îmbătrânire, sunt recomandate și diabeticilor, întrucât ajută la reglarea glicemiei, o cură de agrișe se recomandă și pentru întărirea unghiilor și a dinților sensibili, au proprietăți antiinflamatorii și sunt diuretice puternice.
UTILIZARE
Agrișele pot fi consumate uscate, proaspete, dar și prelucrate sub formă de compot, peltea, dulceață, suc, cidru.
CULTIVARE
Agrișul este un arbust nu foarte pretențios și destul de adaptabil, care fructifică în al doilea an de la plantare. Prefera solul ușor, bine drenat, bogat în substanțe nutritive și aerisit. Plantarea se face toamna sau primăvara devreme. Se sapă o groapă de aproximativ 50-50-40 cm care se umple cu circa 1kg de pământ negru, 1-3 kg de gunoi și o cantitate mica de cenușă. Este recomandat ca fiecare fir de pe rădăcină butașului să fie retezat înainte de plantare. Îngrijit cum se cuvine, agrișul va rodi 20-30 de ani consecutiv.
Merita plantate câteva tufe de agriș, într-un colt de gradină mai cu seama daca sunt și copii prin preajmă. Consumul de agrișe este recomandat mai ales în cazul copiilor datorită gamei variate de vitamine care ajută mult la dezvoltarea armonioasa a organismului.
Lasa un comentariu