DESCRIERE, GENERALITATI
Alior - EUPHORBIA CYPARISSIAS - denumire populară aior, aribi, laptele - câinelui, buruiana de friguri, buruiana măgărească, buruiana de negi, laptele-cucului. Este o plantă ierboasă, perenă, originară din Europa, genul Euphorbia, familia Euforbiaceelor, crește în locuri însorite, pe marginea drumurilor, pe pajiști, în fânețe și pășuni, în locuri uscate pietroase.
Este o plantă foarte TOXICĂ, datorită gustului sau acru, este ocolită de animalele care se afla la păscut.
Rizomul plantei crește oblic, este puternic, lemnos și cu ramificații. Tulpina este rotundă și subțire, înaltă până la 50 cm, dreaptă, stufoasă în partea ei superioară, netedă, lipsită de perișori, culoarea galben-verzui, dar și cu nuanțe roșiatice. Frunzele plantei sunt ovale și dispuse în spirală pe tulpină.
Florile sunt mici și galbene, unisexuate, grupate într-o inflorescență care cuprinde o singură floare femeiască și mai multe flori bărbătești. Aliorul înflorește din luna aprilie și până în iulie. Fructele au formă de capsule, care ascund semințe cenușii, rotund - ovalare, mărunte.
PRINCIPII ACTIVE, RECOMANDARI
Planta conține rășini, uleiuri grase, amidon, uleiuri eterice, tanin, albumina și latex, un suc lăptos de culoare albă cu miros caracteristic, cu puternice efecte antimicotice și anti eczematoase, pe care îl secretă tulpină prin simpla rupere, cu aceasta substanță se ung locurile afectate, de mai multe ori pe zi, până la vindecare.
Acțiunea de vermifug se datorește prezentei în latex a enzimelor proteolitice, datorită toxicității sale, planta nu se administrează în terapii privind afecțiunile interne, decât sub îndrumarea și supravegherea medicului specialist.
Prin tradiție, planta este folosită de sute de ani în tratarea unor afecțiuni ale pielii: - negi, pistrui, pecinginea -, eczeme, pentru eliminarea bătăturilor și pentru anumite boli de piele contagioase, intern ca și vomitiv și vermifug.
Planta este folosită în industria farmaceutică, pentru uz medicinal se recoltează întreaga plantă, când este înflorită.
Aliorul este o plantă cu calități medicinale, dar atunci când nu este folosita cu atenție sau sub îndrumarea unui specialist, planta poate devenii periculoasă, latexul conține o substanță toxică - euphorbionul -, latexul pătează pielea, are proprietăți revulsive, el poate provoca iritații și bășici în contact cu pielea, de aceea trebuie consultat specialistul înainte de utilizare, planta fiind otrăvitoare.
Trebuie avut mare grijă la manipulare, planta este foarte periculoasă în contact cu ochii, poate produce iritații, conjunctivită gravă, sau chiar orbire, intern consumul nesupravegheat poate duce la inflamații gastrointestinale, diaree puternică, diaree hemoragică.
Lasa un comentariu