DESCRIERE, GENERALITATI
Alunul - Corylus avellana - crește sub formă de tufe, în păduri de foioase și păduri mixte, are tulpini drepte, puțin ramificate, atinge o înălțime de 5 - 6 m. Mugurii (matisori) sunt acoperiți cu peri fini, frunzele sunt zimțate pe margine, au o formă rotunjită, ascuțite la vârf. Alunul, crește încet și produce alune abia după 4-5 ani de dezvoltare. Florile alunului apar înaintea frunzelor, alunul înflorește din luna februarie până în aprilie.
PRINCIPII ACTIVE, PRPPRIETATI
Fructele, ALUNELE sunt acoperite cu coaja de esență tare, care conține un miez bogat în proteine, uleiuri, vitaminele A, complexul de vitamine B, C, E, azotați, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, cupru, sulf, astfel alunele sunt foarte nutritive și au o valoare energetica foarte mare.
Valoare terapeutică au nu numai alunele, ci și frunzele, coaja, și mâțișorii de alun sau florile. Mâțișorii au proprietăți astringente, și le folosim pentru a prepara ceai care are efect sudorific, mugurii au și acțiune antisclerotică.
Consumul alunelor este folosit cu succes și în terapii dar și pentru a menține o stare generală foarte bună, alunele sunt asimilate repede de organism, si sunt foarte hrănitoare, meniurile pe bază de alune, sunt recomandate vegetarienilor și persoanelor care suferă de diabet, alunul se remarcă și prin puterea sa de curățire a organismului, dar și ca fortifiant.
Vitaminele din complexul B care se găsesc în alune ne ajută la menținerea tonusului muscular, ușurează activitatea tractului gastro - intestinal, contribuie la buna funcționare a ficatului, ochilor și pielii.
Deoarece au un conținut foarte redus de hidrați de carbon, alunele pot fi consumate de diabetici, aluna este recomandată în alimentația copiilor, pentru sportivi, la bătrâni, în cazul persoanelor cu anemie, ajută în cazul de tulburări de menopauză, în caz de neurastenie, în impotență, colici nefritice, viermi intestinali.
UTILIZARE
Alunele le putem consuma proaspete, sau puțin prăjite și sărate sau prelucrate în diferite produse dulci în ciocolate, în prăjituri, pentru bomboane, pentru înghețate și la creme. Pentru a beneficia în scop medicinal de toate calitățiile alunelor ele trebuie consumate în stare crudă, fără a fi prelucrate ele au proprietăți nutritive, digestive, tonifiante, energetice, vermifug.
Din alunele presate la rece, se obține un ulei care se folosește în alimentație, și în cosmetică. O linguriță de ulei luată seara și una dimineața, timp de două săptămâni ajută organismul să elimine tenia.
Uleiul din alune este utilizat în tratamentul cosmetic, în masajul anticelulitic și de întreținere, ajută la diminuarea vergeturilor și oferă elasticitate pielii, 3-5 picături, aplicate zilnic pe tenul curat, atenuează semnele îmbătrânirii, hidratează tenul în profunzime fără să rămână gras.
Alune si preparate cu alune se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.
Lasa un comentariu