Ardeiul Cayenne - condiment si medicament

GENERALITATI

Ardeiul Cayenne - este o planta din genul Capsicum, familia Solanaceae, originară din zonele tropicale ale Americi, foarte răspândită în regiunile tropicale ale Africii și Indiei, regiuni ideale pentru cultivarea ardeilor iuți, pentru ca aceste plante au nevoie de multă căldură, umiditate și lumină pentru a se putea dezvolta.

Astăzi plantă este cultivată și cunoscută ca și condiment în bucătăriile din toată lumea, deși numele sau provine din orașul Cayenne din Guyana franceză.ardeiu cayenne sursă foto

Plantele din specia Capsicum, sunt populare sub denumirea de ardei, urmare a senzațiilor pe care le produc, se cunosc două tipuri - ardeiul dulce sau gras și ardeiul iute -, în funcție de mărimea și forma ardeiului

  • ardeiul gras, gogoșarul, ardeiul lung,
  • ardeiul iute mai scurt sau mai lung,
  • ardeii decorativi, care cresc în ghivece.

Din genul Capsicum, cele mai cunoscute soiuri sunt - ardeiul iute de Cayenne, ardeiul malagueta, ardeiul Tabasco, la noi aceste varietăți de ardei iute sunt considerate exotice.

Ardeiul iute, pe lângă larga utilizare în bucătărie, este și o minunată plantă ornamentală, dar este apreciat și pentru numeroasele proprietăți vindecătoare, cel mai utilizat ca importanță medicinală este varietatea de ardei iute cayenne, datorită efectelor benefice pe care le are asupra sistemului cardiovascular.

Ardeii cayenne se recoltează în timpul verii, când au ajuns la maturitate și sunt copți, semințele și pulpa, în urma unor procese de uscare și măcinare, sunt transformate în pudră, care este introdusă în capsule folosite în tratamente homeopate, sau se folosește ca și condiment piperul de Cayenne, o pudră roșie ca și boiaua dar mult mai iute, de aceea se folosește în cantitate foarte mică.

                  ardeiul cayenne 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Preparatele care conțin cayenne, stimulează sistemul circulator în special la extremități - la mâini și la picioare -, are efecte analgezice atunci când este aplicat pe piele și este anestezic local datorită unei substanțe capsaicina, care îi dă iuțeala și care are capacitatea de a reduce inflamațiile și durerile .

Ardeiul cayenne, conține și alcaloizi, ulei volatil, caroten - pigmentul care îi dă culoarea roșie aprins -, vitaminele A, C, grupul vitaminic B, este bogat în minerale - calciu și potasiu organic -, flavonoide, acizi grași, zaharuri.

Datorită conținutului mare de beta-caroten și de vitamina C, este antiseptic, întărește inima, îmbunătățește curgerea sângelui, fortifică arterele și nervii, combate răceala și gripa.

RECOMANDARI

Ardeiul cayenne se poate consuma ca atare, dar sub formă de pudră este cel mai des utilizat, sub această formă este cel mai bine pusă în valoare puterea de iuțime a ardeiului.

                ardei cayenne pudră sursă foto

Datorită capsaicinei pe care o au în conținut, ardeii iuți nu sunt doar un condiment care dau savoare mâncării, consumați cu cumpătare, stimulează pofta de mâncare, ajută digestia, și au efecte anticancerigene, determinând auto-distrugerea celulelor canceroase, de asemenea sunt utili în dietele pentru slăbire.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0