Arnica - o planta cu efecte medicinale la inaltime

DESCRIERE, GENERALITATI

Arnica - ARNICA MONTANA - denumiri populare iarba soarelui, arnica, țâța oilor, podbal de munte, este o plantă perenă, face parte din familia Compositae, crește în regiunile montane pe fânețe și pajiști are nevoie de multă lumină dar și de umiditate, tulpinile sunt lungi și păroase, poarta câte o floare, câteodată chiar trei-patru, florile seamănă cu margaretele sau cu o floarea soarelui în miniatură, au nuanțe de auriu intens spre portocaliu, florile apar pe toata perioada când soarele este cel mai dogoritor - iunie-august -, frunzele de un verde viu, au o formă oval alungită, sunt acoperite cu perișori aspri, perișori care acoperă și tulpinile florifere.

arnica sursă foto 

Este o plantă care se întâlnește rar, de dispariția ei nu este responsabilă recoltarea excesivă, ci poluarea care a distrus-o, și a obligat-o să crească din ce în ce mai sus, pe culmile înalte, în zonele curate de munte, este răspândită în toata Europa, America de Nord, Asia.

La noi crește în zona montană în tot lanțul Munților Carpați, pe pășunile și fânețele umede, dar și la noi este pe cale de dispariție ca urmare a poluării, și a exploatării abuzive a florei spontane, fiind o specie protejată.

FACTOR CURATIV

În scopuri medicinale dar și cosmetice se recoltează florile fără codiță în momentul înfloririi mai rar se recoltează rădăcina tulpina și frunzele.

               arnica sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

În urma studiilor biochimice făcute s-a descoperit că florile de arnică conțin peste 70 de substanțe, mai mult de jumătate din ele sunt bio - active, conține - uleiuri volatile, care conferă un miros puternic, plăcut, caracteristic, conține cantități importante de siliciu, camfor, calciu, kaliu, taninuri, alcooli triterpenici, colină - numită și vitamina memoriei, încadrata în grupul vitaminelor B - vitamina B7 -, are în conținut și vitaminele B1, B2, E, C.

Cele mai importante substanțe din componenta plantei, sunt:                  

  • heledinul cu puternice proprietăți antiinflamatoare și antialgice, 
  • polizaharidele cu efecte benefice în creșterea imunității organismului, reducerea spasmului vascular și stimularea fagocitozei,
  • flavonoizii au efecte antioxidante, și micșorează permeabilitatea vaselor de sânge.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din arnică, tinctura, cremele și unguentele, au capacități antiinflamatorii, cicatrizante, decongestive, antiseptice. Uleiul eteric din flori de arnică este antiinflamator și dezinfectant.

În fitoterapie preparatele din arnică, se folosesc numai extern, intern administrarea lor, se va face numai sub strictă supraveghere medicală, administrate intern pot produce hipertensiune și tulburări gastro - intestinale.         

Arnica este una dintre puținele plante ale cărei proprietăți antiinflamatoare, sunt recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății, este cunoscută în special pentru capacitatea de a reface musculatura intens solicitată, dar principiile active din componența, o recomandă și în diverse afecțiuni articulare, circulatorii și infecțioase.

Preparatele din arnică se pot folosii într-o gamă mare de afecțiuni care pot apărea la nivelul pielii

  • tratează rănile care se vindecă greu, arsuri solare sau de altă natură, vânătăile - se poate folosi cremă sau unguent pe bază de arnică care se aplică pe locurile cu probleme,
  • ameliorează durerile cauzate de entorse, este benefică în întinderi musculare, se fac masaje cu cremă sau unguent pe bază de arnică, se poate folosi și uleiul de arnică,
  • combate contracțiile și febra musculară, durerile reumatice, durerile de ceafă, migrenele - câteva flori de arnică proaspete, se pun la macerat în ulei vegetal presat la rece - poate fi ulei de măsline sau ulei de sâmburi de struguri -, cu uleiul obținut se masează zonele afectate,
  • stimulează circulația periferică, masajul cu preparate din arnică este benefic și pentru persoanele care suferă de sindrom de picioare grele, varice, flebite.

Tinctura de arnică, poate fi folosită extern, - intern numai cu supraveghere medicală -, se găsește în magazinele de produse naturiste sau în farmacii, sau se poate prepara în casă - într-un recipient din sticlă, se pun flori proaspete de arnică tocate mărunt, cam până la jumătatea vasului, peste care se toarnă alcool alimentar de 80 de grade, să le acopere bine, se închide etanș și se lasă la macerat 10-12 zile, se filtrează tinctura obținută, și se păstrează în sticluțe mici închise la culoare, în locuri uscate, aerisite și reci.

Tinctura este eficientă în:

  • dureri musculare, dureri reumatice, entorse, fracturi, contuzii, luxații, întinderi musculare, înțepături de insecte, răni vechi care se vindecă greu, ulcere varicoase, rănile care apar la persoanele care sunt imobilizate la pat, sau în scaun cu rotile, persoanele care au capacitatea de regenerare redusă,
  • activează circulația sângelui, și produce o încălzire la nivelul țesuturilor, local unde este aplicată -, fiind benefică pentru persoanele cu extremitățile reci, sau pentru persoanele care fac vânătăi foarte repede,
  • se aplică extern timp de cel puțin 2 ore, sub formă de comprese cu tinctură de arnică.

Nu se aplică pe răni deschise sau pe leziuni cutanate, nu se administrează intern decât cu acordul și sub supravegherea medicului, nu este recomandată persoanelor care fac alergie la arnică, femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează.

                  tinctură de arnică sursă foto

Uleiul de arnică, se comercializează în magazine naturiste și farmacii, se poate face și acasă, se folosește în masajul terapeutic dar și în cel de întreținere, conferind mușchilor și articulațiilor   protecție și elasticitate, este eficient în caz de fracturi, contuzii, entorse, dureri reumatice etc.

  • 200 ml de ulei vegetal presat la rece - ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de sâmburi de strugure -, se toarnă peste o mână bună de flori de arnică proaspete și tocate, vasul se lasă la macerat 20-21 de zile, se filtrează și se păstrează în sticluțe mici închise la culoare.

În cosmetică arnica este foarte benefică pentru           

  • ameliorarea cearcănelor și pentru micșorarea pungilor de sub ochi,
  • hidratează pielea uscată și sensibilă,
  • este benefică pentru pielea care prezintă crăpături, buze, mâini și călcâie crăpate și fisurate,
  • stimulează creșterea părului și întărește firul de păr, masajul scalpului cu ulei sau tinctură de arnică stopează căderea părului,
  • întârzie încărunțirea,
  • stimulează formarea unor noi foliculi de păr, îndesând astfel podoaba capilară,
  • previne și combate mătreața.

Administrarea internă a tincturii sau a altor preparate pe bază de arnică, trebuie făcută cu mare precauție și sub supravegherea medicului în ceea ce privește dozajul, în doze mari arnica este toxică.

Preparatele de arnică, se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI, au utilizări eficiente în tratamentul traumatismelor, cu efecte antitraumatice locale și generale, efecte antiinflamatoare, cicatrizante și antihemoragice.  

                ulei de arnică sursă foto

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc prescripțiile și recomandările medicului specialist.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0