DESCRIERE, GENERALITATI
Baraboiul - CHAEROPHYLLUM BULBOSUM -, denumiri populare - baraboi, alunele, barabule, maranioi, gusnica, este o specie de plante angiosperme, originara din Europa și vestul Asiei, este o plantă tuberculoasă, anuală, erbacee, face parte din familia Apiaceae, foarte folosita odinioară ca și aliment, astăzi aproape uitat, este răspândită în flora spontană, crește prin păduri, tufișuri, prin locuri necultivate cu suficientă umiditate. sursă foto
Rădăcina comestibilă, are formă de bulb, este cărnoasă, cu formă alungită, bombată, unele se dezvoltă mai mult altele mai puțin, după aspect seamănă cu morcovul, gustul dulce aromat, de legumă, caracteristic, tulpina verde - albăstruie, este goală pe dinăuntru, poate crește până la 1,5 metri înălțime, la bază prezintă perișori aspri și deși, și pete roșcate, partea superioară este lipsită de perișori, frunzele sunt verzi puternic franjurate, inflorescența alcătuită dintr-o mulțime de flori mici, albe, apare în vârful tulpinii, este asemănătoare cu o umbrelă întoarsă, înflorește vara în lunile iunie-iulie.
Rădăcinile tuberculoase de baraboi, erau numite în tradiția populară barabule, dar odată cu apariția cartofului, baraboiul cu tuberculii comestibili, a început să fie folosit tot mai puțin, și încet abandonat.
Azi baraboiul este o plantă foarte puțin cultivată, dispărută în aproape toată Europa, este întâlnită mai mult în flora spontană, unde cresc plante extrem de toxice și care se aseamănă foarte mult cu baraboiul, plante care pot fi fatale dacă identificarea nu este corectă.
Baraboiul, începe totuși să fie cultivat pentru bulbii comestibili, și comercializat pe piețele organice din occident, fiind apreciat ca o delicatesă în restaurante foarte rafinate.
UTILIZARI
Bulbii de baraboi se consumă gătiți în diverse feluri - fierți, fierți la aburi, copți, se pot păstra depozitați în pivniță la rece câteva săptămâni, zaharurile din conținutul tuberculilor se intensifică, amilasa, o enzimă conținută de bulbi, transformă glucoza în zahar, gustul dulce al barabulelor se amplifică pe măsură ce trece timpul.
Lasa un comentariu