Barba - Caprei - o iarba bogata in substante nutritive

GENERALITATI

Barba - Caprei, denumiri populare - iarba viperei, rădăcina șarpelui, salată de iarnă, salsify, scorzonera, tragopogon, la noi sunt cultivate mai multe varietăți de barba-caprei, care aparțin familiei Asteraceae, acestea fac parte din genul - Tragopogon, și din genul Scorzonera, au aspectul asemănător, cultivarea, recoltarea și consumul se face aproape la fel.

Plantele din genul tragopogon sunt plante bienale, numărul de varietăți care îl alcătuiesc este în jur de 140, cele mai populare sunt

  • Tragopogon porrifolius - de culoare violet -,

barba caprei sursă foto

  • Tragopogon dubius - de culoare galbenă -,

            barba caprei sursă foto

  • Tragopogon pratensis - de culoare galbenă -.

            barba caprei sursă foto

DESCRIERE

Tulpina este simplă, fără ramificații, poate crește până la 1 metru înălțime, uneori și peste, frunzele sunt lungi, asemănătoare cu firele de iarba, florile sunt mari, cu aspect de rozetă, cu vârfuri ascuțite, situate în spatele petalelor de nuanță violetă, care închid floarea pe timpul nopții.

Denumirea de tragopogon, se trage din greaca antică, și se traduce la fel ca și în românește - barba-caprei, datorită formei lungi și foarte des ramificată - păroasă - a rădăcinii, plantei, aceste plante au fost cunoscute și consumate din timpuri străvechi.

Plantele din genul scorzonera, au înălțimi de până la 1,30 m, rădăcina poate ajunge până la un metru lungime, groasă de 2 cm, florile sunt de nuanță galbenă și la maturitate floarea produce un pămătuf sferic, ca și păpădia, din care vântul desprinde și poarta semințele.

Denumirea de scorzonera, vine din latinescul - scorza - nera -, scoarța - neagra, sau din scorzon un cuvânt francez vechi care însemna probabil vipera, pentru ca rădăcina era folosită ca și antidot împotriva mușcăturilor de șarpe, sau din cuvântul italian scorza negra, care se referă la culoarea maroniu închis aproape neagră a rădăcinii.

De la barba - caprei se consumă - mugurii, frunzele tinere, florile, rădăcina, care indiferent de varietate are o aromă dulce, care aduce la gust cu anghinarea și cu sparanghelul.

PREPARARE

Rădăcina după recoltare, se poate pregăti în mai multe feluri, coaja groasă cu care este acoperită se poate curăța proaspătă sub un jet de apă, sau se curăță mult mai ușor după fierbere, deoarece  rădăcina conține o substanță lăptoasă extrem de cleioasă, care la fierbere se dizolvă, rădăcina se decolorează foarte repede după curățare, este indicat să se păstreze până la pregătire în apa în care s-a diluat puțin oțet sau suc de lămâie.

Rădăcina se poate consuma împreună cu diferite legume - fasole boabe sau păstăi, mazăre , morcovi, se poate pregăti ca și sparanghelul cu sos, fierte se pot prăji în diferite aluaturi.

             rădăcina de barba caprei 

PRINCIPII ACTIVE

Barba-caprei este o plantă bogată în substanțe nutritive - vitamine -A, E, C, grupul vitaminic B, grăsimi, proteine, asparagină, levulină, colina, săruri minerale - fier, calciu, potasiu, fosfor, sodiu, - inulina -, este o fibră solubilă alimentară care datorită capacității nutriționale deosebite aduce sațietate, și ajută la înlocuirea grăsimilor, zaharurilor sau carbohidraților, este o fibră naturală care ajută la scăderea nivelului de colesterol și a glicemiei din sânge.

CULTIVARE

Barba-caprei, se cultivă pentru rădăcina fragedă, iar frunzele tinere, florile, mugurii sunt folosite în salate, recoltarea rădăcinii se face toamna în luna octombrie.

În grădina se însămânțează în locuri cu mult soare, pământul trebuie să fie bogat în humus combinat cu nisip, perioada optimă pentru însămânțare, este martie-aprilie, cu condiția ca temperatura să nu scadă sub 15-16 grade, semințele germinează în două-trei săptămâni.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0