GENERALITATI
Nolina Recurvata sau Beaucarnea ,- denumita popular "picior de elefant" sau arborele butelie, este o planta originara din Mexic.
PROPRIETATI ORNAMENTALE
Nolina, este o planta decorativa prin aspectul tulpinii si a frunzelor, in apartament creste pana la 1 metru.
- frunzele sunt pozitionate in partea superioara a tulpinii intr-un manunchi ca un mot, sunt lungi, subtiri si inguste ca niste panglici, colorate in verde sau verde-albastrui in functie de specie,
- tulpina este un trunchi lemnos acoperit cu o scoarta zbarcita de culoare gri-brun, care pe masura ce planta se maturizeaza se ingroasa puternic la baza, formand un bulb in care "nolina" isi stocheaza apa, acesta seamana cu un picior de elefant, de unde i se trage si numele.
CRESTERE SI INGRIJIRE
Nolina creste si se dezvolta armonios in incaperi luminoase, insa nu agreaza expunerea directa la razele de soare, se poate pozitiona in dreptul ferestrelor cu orientare vestica, sau sudica, vara temperatura pana la 24 grade C, iarna sa nu scada sub 10 grade C.
Udarea se face la intervale mari de timp,- cca o saptamana -, cu cantitati mici de apa, atunci cand pamantul este uscat la suprafata, primavara si vara fertilizarea se face o data pe luna, toamna si iarna se reduce numarul udarilor, - cca.o luna -, planta are nevoie de repaus si se stopeaza fertilizarea.
Vara cand temperaturile sunt ridicate, frunzele se pot pulveriza cu apa de ploaie sau apa necalcaroasa la temperatura camerei, pe masura ce planta se maturizeza frunzele batrane de la baza trunchiului se ofilesc apoi se usuca si cad.
Se dezvolta bine in ghivece largi si mai putin adanci pentru a favoriza dezvoltarea trunchiului, planta nu face radacini in adancime, subsolul o turba neutra sau un amestec de pamant afanat.
RECOMANDARI
Trebuie evitata acumularea apei in farfurie, planta suporta mai bine seceta decat umezeala, udarea exagerata duce la incetinirea cresterii, la putrezirea radacinii si la pierderea plantei.
Fertilizarea se face cu ingrasamant lichid pentru plante cu flori, sau cu batoane de ingrasamant cu eliberare lenta, se pot achizitiona din magazinele de specialitate.
https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-beaucarnea/
Lasa un comentariu