Bozul - este folosit in tratarea afectiunilor renale

Generalitati

Bozul este o plantă foarte utilizată pentru calitatile ei farmaceutice este rudă sălbatica a socului, bozul - Sambucus ebulus -, este o plantă perenă care poate atinge o înaltime de 1-1,20m. Crește în locuri necultivate, la marginea ogoarelor, de-a lungul drumurilor și șanturilor, pe lângă garduri, este o plantă robustă cu tulpină ierbace, cu frunze penat-sectate, care au un miros neplacut.   

 bolz plantă sursă foto

Factor curativ    

Planta este recoltată, mai ales pentru rădăcină, dar și pentru fructe și flori.

Rădăcina este lungă și foarte puternică și este partea care prezintă cel mai mare interes terapeutic la aceasta plantă. Radacină conține hemaglutinine, principii amare și saponozide, se recoltează toamna, se spală cu jet de apă și apoi se taie bucați mici care se usucă la soare sau la umbră.

Florile bozului au culoarea albă și sunt grupate în formă de umbrelă, înfloreste în luna iunie-august.  Florile sunt bogate în glucide, flavone, fitosteroli, acizi grasi și triterpene, se folosesc în terapii împotriva bolilor infecțioase și a bolilor cailor respiratorii.

                Bozul  sursă foto

Fructul este o bacă de culoare neagra și are un miros neplacut. Fructele conțin antocianozide, acid tartric, acid malic, se recoltează în august și octombrie. Se taie inflorescența de la ultimă ramificație, uscarea se face la soare, în strat subtire, după uscare, fructele se desprind de inflorescență.

                 fructe de boz sură foto

Proprietati, utilizare farmaceutica

Planta se utilizează sub formă de infuzie, decoct, extract - toate au proprietăți diuretice, antireumatice, laxative, purgative, antialergice, antiinflamatoare, antitusive, sudorifice.

Preparatele pe baza de boz sunt folosite în tratarea afecțiunilor renale, durerilor de dinți, răcelilor și reumatismului. De asemenea, bozul este recomandat pentru tratamente în caz de contuzii, având, se pare, calitati de agent revulsiv.

În cazul afecțiunilor renale, a racelii, tusei se folosește infuzia din frunze uscate - 25 g de frunze uscate la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat și se bea pe parcursul zilei.

                 frunze boz sursă foto

Rădăcina este cel mai puternic purgativ și detoxifiant din flora existentă în tara noastra, este folosită în curele de slabire, fiind un remediu eficient în acest sens. În curele de slăbire se folosește tinctura, care se obține din 100 gr de rădacină mărunțită, care se lasă la macerat în alcool alimentar, șapte zile, apoi se filtrează și se păstrează într-un recipient de sticlă închis la culoare, care se depozitează în locuri uscate și reci. Se administrează 1-3 linguri de tinctură înainte de masă, în cura de slăbire, și cu o ora înainte de masa pentru combaterea constipatiei, timp de 14 zile.

Tratamentul nu are voie să depașească două saptamâni, și nu trebuie depășite dozele recomandate, existând pericolul unor probleme digestive grave. Este recomandat ca tratamentul sa fie folosit numai sub indrumarea unui homeopat.

Contraindicatii

Este contraindicat persoanelor slăbite, suferinde de diaree, colon iritabil, colici abdominale sau sindrom de intestin iritabil, gastrită hiperacidă.

Dacă consumăm în exces bozul putem avea o scădere bruscă a greutatii corporale, deshidratare și o iritare a tubului digestiv, precum și colici abdominale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
4
Ioan Tand
Frunzele în timpul vegetației se zdrobesc puțin apoi se pun peste zonele dureroase ex.dureri articulare și durerea dispare dar nu dispare cauza trebuie vazut de unde vine ea,sau frunzele uscate
în amestec cu alcool obținîndu-se o tinctură cu care se pansează
zona dureroasă.
Mariana
Ma bucur ca am aflat cite proprietati utile are aceasta planta.Promit ca in acest an o voi folosi
VIOREL
PLANTELE MEDICINALE SUNT BENEFICE CU REZULTATE UIMITOARE, REZULTATE PRIN CARE DE MULTE ORI ,MEDICII RAMIN FARA REPLICA.
Florin
Deci am vazut plantele astea de multe ori si eram convins ca sunt ceva buruieni si in niciun caz nu credeam ca sunt bune la ceva.