Buretele de mai - TRICHOLOMA GAMBOSUM - apare și sub denumirea științifica de - ALOCYBE GAMBOSA - denumiri populare: nicorete sau ciuperca Sfântului Gheorghe. Crește pe pajiști sau la marginea pădurilor, apare la începutul primăverii, din luna aprilie până în iunie - de aici și denumirea de burete de mai -.
Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, care are și proprietăți TERAPEUTICE.
DESCRIERE
Pentru că, această ciupercă conține principii hipoglicemiante, intră și în rândul ciupercilor terapeutice, fiind recomandată în special diabeticilor.
Ciuperca are culoarea alb - cenușiu, carnea este albă, densă, cu gust și miros de faină proaspătă.
Pălăria are pana la 12 cm în diametru, este netedă, câteodată fisurată sau găurită, culoarea de la alb - cenusiu până la maroniu, cu margine ondulată și aplecată spre interior, crestată, la început este convexă și apoi spre maturitate plata are forma unei umbrele deschise.
Lamele au culoarea alb - cenușiu, sunt strânse și șerpuite.
Piciorul ciupercii este scurt 4-8cm, cilindric, gros, fibros și plin în interior de culoare alb - cenușiu, ca și pălăria și lamele.
Lasa un comentariu