Buretele panterei - AMANITA PANTHERINA - denumit și burete pestriț, burete bulbos este întâlnit de vara până toamna, în pădurile de foioase, pădurile de conifere, la câmpie și la munte, este o CIUPERCĂ OTRĂVITOARE.
DESCRIERE
Pălăria la început sferică, devine convexa și pe măsură ce crește și se maturizează devine plană, întinsă, cu marginea striată acoperită cu solzi albi, iar pe partea inferioară pălăria are numeroase lamele libere, dese și albe.
Culoarea de la ocru - măsliniu când apare, brun deschis și la maturitate se schimbă în maro închis până la cenușiu. Carnea este albă, apoasă, compactă, aproape fără miros.
Piciorul are 10-15 cm, este cilindric, de culoare albă, cu inel membranos, alb îndreptat în jos. Piciorul este bulbos la bază înconjurat de solzi albicioși și mai subțire deasupra inelului spre pălărie, la maturitate este gol în interior.
Atentioanre!
Intoxicația se declanșează la 1-4 ore de la consumul ciupercii, prin grețuri, vome, dureri abdominale, urmate de delir, halucinații, agitație, se ajunge la o stare de veselie, apoi la furie și confuzie mintală.
Lasa un comentariu