Buretele pestrit - AMANITA PANTHERINA - o întâlnim în păduri de foioase și în păduri de conifere, apare vara, în iulie până în octombrie și este o CIUPERCĂ OTRAVITOARE.
DESCRIERE
Pălăria are în diametru aproximativ 10 cm, bombată, spre maturitate este întinsă, cărnoasă, plăpândă, cleioasă când este umezeală, lucioasă pe timp uscat, culoarea este cafenie - cenușie, cenușie-verzuie cu puncte albe - cenușii, este mai închisă spre centrul pălăriei, marginea pălăriei este pe alocuri crăpată.
Lamelele albe numeroase, libere strâns apropiate, piciorul este alb, subțire, la exemplarele mature este gol în interior, gulerașul slab dezvoltat, chiar poate să lipsească, bulbos la bază, neted.
Inelul alb este striat, lăsat în jos, situat cam la jumătatea piciorului iar volva este albă, sensibilă, înconjoară bulbul generos.
Carnea este albă și moale, iar în picior este fibroasă, cu miros puțin iute, are gust dulce - acrișor. Sporii sunt netezi, albi în masă, elipsoidali sau sferici.
Atentionare!
Ciuperca are componenți toxici care atacă sistemul nervos pricinuind stări de temere, năluciri, chiar crize de nebunie, poate provoca chiar moartea.
Lasa un comentariu