DESCRIERE, GENERALITATI
Cactusul Nopal - OPUNTIA FICUS - INDICA -, cunoscut sub denumirea de cactus nopal, cactus de smochin, chumbo smochina indiana sau prickly pear - pere fileu -, este un cactus mare, originară din Mexic, un cactus mare care face parte din familia Opuntia, cuprinde aproximativ 114 varietăți de cactuși, aproape toate comestibile, crește sălbatic în America de sud-vest, și în America de Sud până în Canada.
Nopalul este folosit încă din cele mai vechi timpuri, ca și aliment, băutură, dar și ca medicament pentru beneficiile pe care le aduce pentru sănătate, cactusul este cultivat în Mexic și în alte țări din America Centrala, în unele zone ale Europei, Indiei, în Africa de Nord, Australia și în Orientul Mijlociu.
Fructul cactusului Nopal, poartă numele de chumbo - adică - fruct de cactus, para țepoasă -, are o formă ovală, seamănă la gust cu kiwi, este învelit într-o coajă groasă piloasă, cu mulți spini mici care se lipesc foarte ușor de mâini atunci când se manipulează, pulpa este galbenă sau portocalie, dulce și gelatinoasă, cărnoasă, astringentă și răcoritoare, este foarte bogată în semințe.
Există mai multe varietăți de cactus Nopal, care au nuanțe diferite - roșu, galben, verde, violet.
În zonele natale atât fructul, cât și părțile tinere ale plantei se utilizează în bucătărie, opintia este folosită și ca furaj pentru animale.
Recoltarea fructului se face cu mănuși groase și cuțite, iar fața se protejează împotriva spinilor care luați de vint, sunt periculoși, apoi fructele se curăță de spini cu perii, și se spală cu jet de apă pentru a se îndepărta toți spinii.
Se consumă proaspăt, sau preparat sub formă de gem, sirop, uscat, feliat și presărat cu zahar, se obține un sirop care se consumă rece sau combinat cu alte fructe, în unele bucătării tradiționale este folosit sărat, în sosuri care însoțesc preparate de carne sau salate.
PRINCIPII ACTIVE
Nopalul conține apă, 90 la sută din greutatea sa, este o sursă bogată de antioxidanți naturali - vitamina A, C, K, grupul vitaminic B - B1, B2, B3 -, conține 17 aminoacizi, din care 8 esențiali, minerale - potasiu, fier, magneziu, siliciu, calciu, sodiu -, tocofenol, beta - caroten, fibre vegetale, conține proteine care se digeră foarte ușor, aceste componente sunt de ajutor la digestie, a menținerea unui metabolism normal, care are efecte benefice asupra greutății corporale și scade riscul de apariție a celulitei, fiind de mare ajutor persoanelor care luptă cu kilogramele în plus, fibrele vegetale din conținutul acestui cactus, reglează pofta de mâncare oferind senzația de sațietate.
BENEFICIILE CONSUMULUI DE CACTUS NOPAL
De mii de ani această specie de cactus a fost consumată pentru calitățile sale nutritive și de tratare a anumitor afecțiuni, oamenii de știință au studiat beneficiile pe care acest cactus le are asupra sănătății, și au descoperit ca:
- este un aliment antiscorbutic - sursă bogată de vitamina C -, și în aceleași timp de hidratare,
- este hipoglicemiant - scade și stabilizează nivelul zaharului din sânge,
- reduce și reglează nivelul colesterolul și trigliceridele,
- ajută la ameliorarea aterosclerozei,
- ajută la menținerea și întreținerea mușchilor, a pielii, unghiilor, a pielii, a părului, ligamentelor și glandelor, datorită celor 17 aminoacizi, pe care îi conține, și care joacă un rol esențial în aproape toate funcțiile corpului,
- reglează eficient greutatea corporală,
- reglează funcțiile gastrointestinale,
- ajută la detoxifierea întregului organism,
- detoxifiază și îmbunătățește funcțiile ficatului și ale pancreasului, datorită vitaminelor și a mineralelor esențiale pe care le conține,
- este diuretic, datorită conținutului de săruri minerale și a alcalinității, este eficient în uretrită, cistită, ajută la reducerea senzației de arsură și usturime la urinare,
- îmbunătățește imunitatea organismului,
- previne și ameliorează constipația și hemoroizi, curăță colonul, datorită conținutului mare de fibre, care accelerează tranzitul intestinal.
Nopalul este folosit și în cosmetică, fiind utilizat în produse de înfrumusețare, datorită calităților medicinale - creme, șampoane, geluri -.
Pentru a beneficia de cele mai multe vitamine și minerale, fructele chumbo trebuie consumate crude deși, conțin foarte multe semințe mici țări, care sunt comestibile, dar nu sunt digerate, acesta este motivul pentru care se consumă mai mult sub formă de suc, gem, marmeladă, compot etc.
Informațiile din acest site sunt informative și educative, ele nu înlocuiesc sfaturile și prescripțiile medicului specialist.
Lasa un comentariu