DESCRIERE, GENERALITATI
Căldărușa - AQUILEGIA VULGARIS - denumiri populare căldărușa, boneta bunicii, candeluța, cinci-clopoței, toporaș, cinci-coade, este o plantă DECORATIVĂ, cultivată pentru înfrumusețarea grădinilor, datorită rezistentei și a aspectului florilor divers colorate, originară din Europa, face parte din familia Ranunculaceae.
Crește spontan în pășunile de la câmpie, în pădurile din munții la altitudinii foarte înalte, în apropierea castelelor sau clădirilor vechi, fiind o plantă pe cale de dispariție în Europa este ocrotită de lege. Este o plantă perenă, erbacee, prezintă tufe ramificate, frunzoase care în zone luminoase ale grădinii, se dezvoltă și crește foarte repede.
Frunzele sunt verzi cu nuanță care bate spre albastru, au marginile dantelate și rotunjite, din mijlocul frunzelor se înalță tije subțiri și rigide, înalte de 20 până la 40 de cm, care susțin buchetele de flori, în culori vii și diverse.
Planta înflorește la începutul verii, florile sub formă de clopoței, prevăzute cu câte un pinten curbat la vârf mai lung sau mai scurt, sunt colorate în galben, alb, mov, albastru, roz, albastru-violet.
CULTIVARE
Înmulțirea se face prin semințe, acestea se seamănă în răsadnițe, în lunile februarie-martie, sau la începutul lui aprilie direct în grădină, sau prin despărțirea tufelor primăvara sau toamna, noile plante vor avea în mod sigur caracteristicile și coloritul plantei mama, procedeul este mai rar folosit, pentru că floarea, suportă destul de greu transplantările.
Căldărușa este rezistenta la îngheț, nu este pretențioasă la sol, se dezvoltă frumos într-un pământ bun de grădină, tolerează foarte bine și solurile sărace și nisipoase, se fertilizează, toamna cu îngrășământ natural.
În grădină vegetează bine în locuri luminoase, umede și umbroase, lumina insuficientă face ca planta să înflorească mai puțin și să se dezvolte frunzișul, iar căldura mare face ca florile să se ofilească și să se treacă repede, frunzele își vor pierde din strălucire și se vor usca pe margini.
Udarea se face cu moderație, excesul de umiditate duce la putrezirea rădăcinilor, dar în perioada de înflorire, din luna mai până prin iulie are nevoie de udări regulate și abundente.
Lasa un comentariu