PREZENTARE GENERALA
Caltunas - Tropacolum majus -, condurii doamnei sau nemțoaice, sunt plante care înfloresc aproape tot timpul anului și provin din America de sud. Caltunasul este o planta decorativa, in cosuri suspendate sau în jardiniere, atât prin frunzele rotunde sau lobate, dar mai ales prin florile pintenate, care sunt viu și variat colorate - galben-auriu ,rosu, alb sau portocaliu. Înflorirea are loc în perioada iunie-iulie și ține până toamna târziu.
CALITATI MEDICINALE SI UTILIZARE FARMACEUTICA
Călțunașul pe lângă valoarea decorativă are și adevarate calitati medicinale, este considerat un antibiotic vegetal, cu efecte împotriva microorganismelor de tip stafilococ, proteus, streptococ si salmonela. Este utilizat ca antiscorbutic; diuretic; expectorant; în bronșite cronice, contra căderii părului etc. Călțunașii conțin acid erucic, luteina, acid ascorbic, proteine, acod clorogenic, vitamina C și alte substante. Aceste plante au proprietăți laxative, emoliente, depurative, purgative, expectorante, imunostimulante și antifungice.
În caz de conjunctivită și de alte afecțiuni oculare ce presupun procese inflamatoare de origine microbiană, se recomandă spalarea ochilor cu o infuzie concentrata, de caltunas - 2 linguri de plantă uscată la 250 ml apă clocotită, se infuzeaza 15 minute.
PREPARATE, RECOMANDARI
In scop culinar se folosesc frunzele, tulpinile, florile și bobocii mai ales in salate, datorita gustului lor usor picant, care aduce puțin cu gustul cresonului. Condurul doamnei poate fi adaugat în salate sau sandvișuri, amestecat cu oua fierte.
CULTIVARE
Se înmultește prin seminte, care se seamană în luna aprilie, în gradină, într-un loc însorit sau la semiumbră. Inainte de semanare, semintele se tin pentru cateva ore in apa, pentru o germinare mai rapida.
Pentru a avea plante cu înflorire mai timpurie, se fac răsaduri, în ghivece, în luna februarie-martie, care apoi se plantează în grădină. Este necesară udarea mai ales în perioadele de seceta dar și pentru o înflorire bogată. Călțurașul rezistă la frig pentru perioade scurte de timp.
Această plantă prezintă soiuri cu port pitic în formă de tufă care se folosesc pentru borduri, covoare florale și ca plante de ghiveci si soiuri cu port înalt, urcator care se folosesc pentru decorarea peretilor, balcoanelor etc.
Lasa un comentariu