Caperele - un aliment - condiment, cu numeroase beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Caperele sunt mugurii florali - bobocii -, comestibili, ai arbustului - Copparis Spinosa -, cu frunze ovale, cărnoase, florile sunt rozalii, originar din zona mediteraneană, caperele, reprezintă ingredientele principale din bucătăriile mediteraneene, utilizate pentru condimentarea și decorarea preparatelor culinare.

Caperele se culeg la sfârșitul primăverii, începutul verii, se selectează în funcție de mărime, caperele mici sunt apreciate de calitate superioară, se pun la uscat la soare, apoi se conservă prin marinare, în oțet sau în saramură, sunt ambalate în cutii metalice sau în recipiente de sticlă de diferite mărimi, închise etanș.

caperele sursă foto

Caperele, sunt apreciate pentru gustul lor acrișor asemănător cu lămâia, picant, ușor iute, pe care îl dau preparatelor culinare din legume, pește, sosuri reci și calde, dar și pentru nenumăratele beneficii pe care le aduc organismului.

Caperele se comercializează murate în oțet sau în sare, caperele conservate în oțet au un termen mai lung de valabilitate, sunt foarte utilizate în gastronomia din bazinul Marii Mediterane, fiind folosite în preparatele de pește, preparate din carne de vită, miel, porc -, în sosuri - sosul tartar, sosul italian de roșii -, în unele zone sunt folosite și frunzele arbustului - în salate, preparate din pește, sau la pregătirea unor brânzeturi.

PRINCIPII ACTIVE

Caperele conțin vitamine - complexul vitaminic B, vitaminele A, C, K, sunt bogate în fibre și săruri minerale - mangan, magneziu, fier, calciu, sodiu, cupru -, flavonoide - antioxidanți care combat acțiunea radicalilor liberi -, conțin foarte puține calorii, fiind indicate în dieta persoanelor care luptă cu kilogramele în plus, proteine arginina - un aminoacid foarte bun pentru dezvoltarea copiilor aflați în creștere -.

                 caperele sursă foto

Consumul de capere 

  • previne apariția bolilor canceroase, datorită antioxidanților din conținut,
  • protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare,
  • stimulează circulația sângelui, și înnobilează calitatea vaselor de sânge, reduce riscul formarii cheagurilor de sânge,
  • îmbunătățește vederea,
  • ajută la întărirea oaselor și a dinților,
  • previne constipația, ajută la eliminarea toxinelor din organism, datorită conținutului mare de fibre,
  • ameliorează durerile de stomac și flatulența,
  • îmbunătățește apetitul,
  • previne apariția diabetului, echilibrând nivelul de zahar din sânge.

Caperele sunt folosite și în cosmetică 

  • încetinesc procesul de îmbătrânire,
  • hidratează în profunzime, sunt benefice în special pentru tenul uscat, 
  • tratează iritațiile de la nivelul pielii, roșeața, punctele negre,
  • stimulează creșterea părului,
  • previne căderea părului,
  • stimulează circulația la nivelul scalpului.

Florile arbustului Copparis Spinosa, sunt înflorite doar o zi, zi în care apare și fructul, florile sunt apreciate ca și condiment în gastronomie, stimulează activitatea pancreasului și a stomacului, ajută la creșterea apetitului, caperele sunt înrudite cu varza.

              florile arbustului copparis spinosa 

Informațiile din acest site sunt informative și educative, ele nu înlocuiesc tratamentele și recomandările medicale.

 

 

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0