DESCRIERE, GENERALITATI
Copacul Carambola crește foarte repede, are un trunchi scurt, ramificat, stufos, cu o coroană ce ajunge la 10-15 m înălțime, flori liliachii, frunzele cresc în spirală, fructele au pulpă galbenă la maturitate, sunt suculente, crocante, iar coaja este subțire, translucidă și are o culoare galben - verzuie. Există două soiuri de carambola dulce și acră.
PRINCIPII ACTIVE
Carambola sau fructul stea datorită aspectului sau, este o bogată sursă de vitamine C, B5, B9, minerale: conține în cantitate mare fosfor și potasiu, fiind indicat celor care nu au poftă mâncare.
Frunzele de carambola pot fi adăugate într-o mulțime de preparate, având gust ca și a spanacului.
Sucul din fructele carambola este foarte bun pentru organism, fiind răcoritor și poate să reducă febra.
UTILIZARE
Carambola conține o pulpa dulce acrișoara fără fibre, se consumă întreagă cu coaja și semințe în stare proaspătă, decojit poate fi confiat sau conservat. Se poate păstra la frigider, se folosește la salate, marinate, sosuri, gemuri, sau în preparate de carne sau peste, după ce au fost fierte sau trase în unt.
Fructele, mai ales cele acre și mari, se folosesc la prepararea de jeleuri și bomboane de foarte bună calitate.
Lasa un comentariu