Castane comestibile - aliment si medicament

DESCRIERE, GENERALTATI

Castanul - CASTANEA SATIVA -, denumit și castanul dulce, castanul bun, este un arbore originar din Europa și din Asia Mică, face parte din familia Fegaceaela, la noi se cultivă în livezi sau crește pe marginea drumului mai ales în județul Maramureș.

Castanul comestibil este un arbore cu trunchiul gros, acoperit cu o scoarță netedă cenușie, brăzdată de multe șanțuri și crăpături, poate atinge înălțimea de 20-30 de metri, frunzele sunt lungi, oval arcuite și adânc crestate, florile sunt mici albe, apar la începutul verii, iar în iunie-iulie se transformă în mâțișori lungi, florile sunt monosexuate,- cele masculine sunt așezate în partea superioară, a castanului, iar cele feminine în partea inferioară, din această toamnă se dezvoltă fructele care sunt protejate de o coajă țepoasă, galben-verzuie, care se deschide pe măsură ce fructele de culoare maronie se coc.

                 castanul comestibil sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Castanele, sunt foarte apreciate pentru aspectul și gustul lor special, dar și pentru proprietățile terapeutice uimitoare, sunt o importantă sursă de minerale și vitamine, consumul moderat de castane - 4-5 buc pe zi, combate anemia, îmbunătățește digestia, stimulează sistemul nervos, reduc colesterolul, combat bolile de inimă, eficiente în bolile respiratorii, sunt recomandate copiilor, sportivilor, persoanelor în vârstă, cardiacilor, celor aflați în convalescență, persoanelor care suferă de anemie sau de astenie fizică și intelectuală, datorită conținutului mare de vitamine și minerale, care se distrug puțin în urma preparării termice.

Castanele comestibile se recoltează de la sfârșitul lui septembrie, până la începutul lui noiembrie, au un conținut bogat în hidrați de carbon, lecitină, fosfor, lipide, protide, vitamina A, E, PP, conțin o mare cantitate de vitamina C, complexul vitaminic B - B1, B2, B6, substanțe minerale - fier, calciu, mangan, magneziu, zinc, potasiu -, conțin multe fibre și mult amidon,- fiind benefice pentru persoanele cu probleme digestive -, nu conțin sodiu, și nici colesterol, dar au un conținut ridicat de calorii - 100 gr de castane conține în jur de 200 de calorii, datorită carbohidraților din conținut, și nu datorită grăsimilor.    

PREPARATE, RECOMANDARI    

Castanele se consumă fierte, coapte, preparate sub formă de piure - păstrează în mare parte vitaminele și proprietățile castanelor proaspete -, sunt un ingredient de bază, în prepararea unor sosuri, creme, diferite piureuri, băuturi slab alcoolice - lichioruri -, sunt folosite, fierte și decojite, împreună cu alte ingrediente, la pregătirea curcanului pentru sărbătorile de iarnă.

                castane comestibile sursă foto

Castanele se pot păstra proaspete un timp mai îndelungat in lădițe de lemn, așezate în straturi alternative cu nisip uscat, dacă imediat după recoltare au fost puse în apă rece 24 de ore.

Castanele sunt excelente ca aliment, ele au efect - energizant,- antianemic, - stomahic, - bacteriostatic, - remineralizant, tonic al sistemului nervos și muscular, au efect antiseptic.

Coaja castanelor este antidiuretică, având un conținut mare de tanin - o substanță vegetală cu gust astringent, folosită în medicină la fabricarea coloranților -, coaja castanelor este folosită pentru fabricarea șampoanelor pentru păr.  

Frunzele castanului - dulce conțin - acid elagic, taninuri, zaharuri, vitamina K, pectină, inulină, rășini, se folosesc pentru vopsirea fibrelor naturale.

                sfrunze castan sursă foto

Castanele sunt benefice în

  • astenie fizică și psihică,- afecțiuni coronariene, - afecțiuni venoase și arteriale,- anemie,- convalescență,- decalcifiere, - în creștere,- depresie,- hemoroizi,- osteoporoză,- tromboflebita, - varice,- stomatită,- echilibrează digestia și pofta de mâncare, - stimulează activitatea metabolică, datorită conținutului de riboflavina.

În cosmetică măștile din castane catifelează pielea, și ajută la revitalizarea tenului, încetinește procesul de îmbătrânire prematură a pielii, protejează împotriva razelor UV, și are calități antiinflamatoare.

PRECAUTII

Consumul de castane nu este recomandat persoanelor care suferă de obezitate și bolnavilor de diabet, din cauza conținutului mare de zaharuri, de asemenea, persoanele care iau anticoagulante.

                castane comestibile sursă foto

Informațiile din acest site sunt informative și educative, ele nu înlocuiesc tratamentul și prescripțiile medicului.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0