DESCRIERE, GENERALITATI
Cătina roșie - TAMARIX RAMOSISSIMA - denumirea populară tamarisca, este un arbust fructifer, originar din Asia Centrală, este răspândit în toata Europa, la noi în flora spontană, crește în zonele montane, sălbatice, însorite, zone cu vegetație diversă, formând tufișuri și crânguri întinse.
Este un arbust spinos, împodobit cu peri stelați pe frunze și ramuri, frunzele sunt înguste și lanceolate, florile sunt mici, apar înaintea frunzelor, gălbui, grupate în inflorescențe globuloase - cele bărbătești - și mai alungite inflorescențele femeiești, înflorește în lunile martie-aprilie, fructele sunt de tip drupă, de culoare galben - portocaliu, sunt grupate în ciorchini, ajung la maturitate la sfârșitul lui august și se recoltează până da înghețul.
Cătina se înmulțește prin semințe si prin butași, este un arbust adaptabil la orice tip de sol, soluri uscate, aride, soluri slab productive, degradate, soluri sărăturoase, pe care alte specii nu se dezvoltă, plantarea se face pe soluri pregătite ca pentru orice livadă de pomi fructiferi, cătina are nevoie de mult soare, nu se dezvoltă în zone umbrite.
PRINCIPII ACTIVE
Fructele de cătina conțin o mare cantitate de vitamina C și A, tot complexul de vitamine B, vitaminele E, P, K, D, F, săruri minerale: fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier, sodiu, sunt bogate în beta-caroten, pectine, zaharuri, aminoacizi esențiali, acizi grași esențiali.
FACTORI CURATIVI
În scopuri medicinale se folosesc fructele de culoare galben-portocaliu, scoarța, mugurii, frunzele.
RECOMANDARI
Preparatele pe bază de cătină îmbunătățesc memoria, întăresc și fortifică corpul, elimină stresul, reglează funcțiile organismului, sunt recomandate în anemie, gripă, afecțiuni oculare, răceli, tulburări digestive, arsuri, afecțiuni ale pielii, cătina întărește sistemul imunitar, este tonifiant general, datorită vitaminelor pe care le conține, - conține de zece ori mai multa vitamina C, decât citricele -, curăță vasele de sânge, ajută sistemul nervos central, reduce inflamația splinei.
Cătina, arbustul fructifer cu fructele acrișoare-astringente, cu o gamă larga de utilizări în industria alimentară, în farmacie, în silvicultură, în cosmetică, este deosebit de apreciat și ca plantă ornamentală.
Lasa un comentariu