Anumite specii de plante, impreuna cu o alimentatie rationala, miscare, si exercitii fizice facute in mod regulat, ajuta la eliminarea kilogramelor in plus, detoxifica si energizeaza organismul, combat anxietatea, insomnia, stresul, ajuta la tratarea a numeroase afectiuni, vitaminizeaza si mineralizeaza organismul.
Ceaiurile sunt cele mai comode si usoare preparate din aceste plante, cu care ne putem delecta pentru a beneficia de proprietatile nutritive si binefacatoare.
Ceaiul din frunzele de mur
Se recolteaza varfurile rugului de mur cu cateva frunzulite si fructe, sau frunzele in perioada de inflorire, se usuca in locuri uscate si aerisite.
PRINCIPII ACTIVE
Murele au un continut bogat in vitamine C, E, PP, provitamina A, vitamine din grupul vitaminic B,- B9 - acidul folic, B2, B5, B6 -, zaharuri, minerale - calciu, magneziu, potasiu -.
Frunzele de mur sunt bogate in saruri minerale, contin - vitamina C, flavonoide, taninuri, acizi organici.
Ceaiul din frunzele de mur se prepara sub forma de infuzie - o lingura de frunze uscate si maruntite la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute, se beau doua-trei cani pe zi, este un ceai placut aromat cu parfum de fructe de padure, cu calitati deosebit de benefice pentru sanatate.
Ceaiul din frunzele de mur are calitati - antidiareice,- dezinfectante,- antihemoragice,- astringente,- antiseptice, este remineralizant, antireumatic, hipotensiv, hipoglicemiant,- tonice.
BENEFICII PENTRU SANATATE
- ceaiul din frunzele de mur este eficient in tratarea bronsitelor, colitelor, afectiunilor gastro - intestinale, diaree, benefic in afectiunile rinichilor,
- stimuleaza sistemul imunitar,
- amelioreaza durerile de gat, combate infectiile de la nivelul tractului respirator,
- stimuleaza digestia si ajuta le mentinerea sanatatii stomacului si a intestinelor, datorita continutului mare de fibre,
- ajuta la regenerarea celulelor datorita acidului folic din continut,
- regleaza ciclul menstrual,
- amelioreaza tulburarile hormonale la menopauza,
Extern
- calmeaza hemoroizii si fisurile anale, sangerarile, leucoreea sub forma de bai de sezut, clisme, spalaturi vaginale, cataplasme cu frunze -.
- trateaza infectii si inflamatii ale pielii, rani, datorita efectului astringent si antiseptic, sub forma de spalaturi, gargara, bai, cataplasme cu frunze.
RECOMANDARI
- ceaiul din frunze de mur trebuie consumat cu precautie in sarcina si in alaptare, inainte de a incepe o cura cu ceai este bine sa ne adresam medicului specialist care va stabili corect doza si durata tratamentului.
Ceaiul verde - Camellia sinensis -
Ceaiul verde este o combinatie perfecta de arome cu efecte calmante si energizante, el poate inlocui cu succes ceasca de cafea pentru cei care nu se pot trezi dimineata fara o ceasca de cafea.
PRINCIPII ACTIVE,PROPRIETATI
Ceaiul verde contine vitamina C, uleiuri esentiale, cafeina, flavonoide, zaharuri, teina, tanini, proteine, fier, calciu, potasiu, aluminiu, fluor -, si altele.
Ceaiul verde pe linga aroma si savoarea deosebita datorita componentei sale are efecte - calmante asupra sistemulnui nervos, este un excelent antioxidant, stimulator cerebral,- stimuleaza procesele de ardere a grasimilor, diuretice,- anticancerigene,- tonice,- energizante.
BENEFICII PENTRU SANATATE
- ceaiul verde este o alegere sanatoasa, cercetarile demonstreaza ca cei care consuma zilnic ceai verde sunt mult mai rezistenti la o gama larga de afectiuni incepind de la infectii ale aparatului respirator, pina la boli ale aparatului cardiovascular, cancer, osteoporoza,
- creste imunitatea organismului,
- mentine tensiunea arteriala in limite normale,
- ajuta la imbunatatirea memoriei, fiind benefic pentru cei care sufera de boala Parkinson sau boala Alzheimer,
- scade nivelul colesterolului din sange,
- efecte benefice asupra circulatiei, subtiaza sangele, previne formarea cheagurilor de sange, si riscul de aparitie a accidentului cerebral vascular,
- previne aparitia a diferite forme de cancer - ovarian, de colom, mamar, rinichi, plamini,
- este eficient in lupta cu kilogramele in plus,- ceaiul verde ajuta la eliminarea grasimilor abdomenului, - a grasimi din jurul organelor interne si intestinelor -,
- este eficient pentru persoanele care au nivelul trigliceridelor marit,- impiedica transformarea grasimilor din organism in trigliceride,
- previne aparitia cariilor datorita continutului de fluor,
- incetineste procesul de imbatrinire, datorita continutului de vitamina E,
- energizeaza organismul,
- stimuleaza activitatea ficatului si a rinichilor.
RECOMANDARI SI CONTRAINDICATII
- ceaiul verde nu este indicat persoanelor care au probleme cu somnul, celor cu probleme de hipertensiune, probleme cu inima pot provoca - anxietate, atacuri de panica -, in sarcina consumul a mai mult de 3 cani pe zi poate provoca avortul spontan, si mamelor care alapteaza.
- ceaiul verde nu trebuie baut in exces, 2-3 cesti pe zi, cantitatile mari de ceai verde pot produce pierderea poftei de mancare, insomnie, batai neregulate ale inimii, diaree, ameteli, stari de voma, dureri de cap, dureri de stomac, afectiuni renale.
- ceaiul verde se poate achizitiona din toate magazinele naturiste din farmacii sau online AICI.
Lasa un comentariu