Chimenul Negru - aromat si tamaduitor

DESCRIERE, GENERALITATI

Negrilica - Nigella Sativa - este o plantă aromată, condimentară, originară din vestului Asiei, este populară în India, Turcia, Pakistan, Grecia, Tunisia, Egipt unde este răspândita în flora spontană, dar se și cultivă. La noi în țară este mai puțin cunoscută și puțin folosită, pentru că nu se regăsește în flora spontană, se cultivă, foarte puțin ca plantă ornamentală sau pentru semințele sale cu proprietăți medicinale și condimentare.

chimenul negru sursă foto

Negrilica sau negrușca de cultură, este o plantă aspectuoasă, care poate fi utilizată și ca plantă decorativă, este înrudită și seamănă la aspect cu, Negrușca sălbatică - Nigella arvensis -, și Chica voinicului - Nigella damascena -,  plante floricole cunoscute și apreciate.

Este o plantă aromată, cu flori anuale, crește sub formă de tufă, flori stelate de nuanță albastru deschis, din care se formează, capsule mari cu pereți subțiri, pline cu semințe.

Semințele de negrilică, seamănă la prima vedere cu semințele de ceapă, însă au o nuanță de negru mai intens, negru mat catifelat, sunt triunghiulare, iar interiorul este uleios, nu au aromă, dar măcinate prezintă un miros asemănător cu oregano, gustul este amărui și iute, sunt foarte apreciate în bucătăria indiană, turcă, libaneză, iraniană, fiind ingredient de bază în preparatele din carne, legume, brânză, în supe, ciorbe.

                chimin negru sursă foto

Negrilica, este cunoscută și sub denumirea de crețușcă, semințe de chimen negru, semințe de ceapă neagră sau susan negru, proprietățile curative și utilizarea semințelor, sunt cunoscute încă din Egiptul antic. Egiptenii și perșii și mai târziu evreii și arabii, foloseau semințele de negrilică în vindecarea mai multor afecțiuni: malaria, lepră, mușcături de șerpi veninoși, boli pulmonare, etc.

Astăzi, medicina universală recunoaște proprietățile terapeutice ale semințelor nigellei sativa într-o mulțime de afecțiuni.

FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE

In scop medicinal se folosesc semințele - chimenul negru -.

Chimenul negru, conține, glucide, acidul palmitic, acidul stearic, acidul oleic, acidul linoleic, lipide, ulei volatil, vitaminele B1, B2, B3, proteine, săruri minerale - calciu, fier, cupru, zinc, fosfor-, flavone, saponine, steroizi de tip ergostan, este folosit în medicină și în industria farmaceutică la producerea medicamentelor, este confirmat ca semințele de chimen negru ajută la fortificarea sistemului de apărare al organismului - și asta e important pentru a scăpa de orice boală.

Chimenul negru proprietăți 

Anticancerigene, - echilibrează glicemia sangvină,- este energizant,- este antimicrobian, antiviral, antimicotic,- dilatator al cailor respiratorii,- stopează bolile vasculare,- detoxifiază organismul,- luptă împotriva alergiilor,- echilibrează sistemul imunitar,- crește potență sexuală,- stimulează metabolismul.

                semințe de chimin negru  

Chimenul negru indicații terapeutice 

  • întărește sistemul imunitar și crește rezistența organismului la boli,
  • hipertensiune arteriala - scade presiunea arteriala, la persoanele cu hipertensiune arteriala,
  • previne și tratează cancerul,
  • eficient în diabetul zaharat,
  • consumul de semințe de chimen negru, reduce nivelul zaharului din sânge și rezistența la insulină, stimulează regenerarea celulelor bolnave - beta - din pancreas,
  • anihilează stafilococul auriu, responsabil de infecții contagioase, și rezistent la antibiotice,
  • ajută la distrugerea viermilor intestinali,
  • este eficient în calmarea durerilor de cap, și în tratamentul paraliziei faciale, se aplică pe frunte comprese calde cu chimen negru,
  • ajută în alungarea insomniei - un ceai dintr-o jumătate de linguriță de semințe de chimen negru, la o ceașcă de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se poate bea și îndulcit cu miere de albine,
  • ajută la calmarea durerilor de dinți - semințe de chimen negru zdrobite, adăugate în puțin ulei de măsline, se aplică pe dintele afectat,
  • este benefic pentru calmarea iritațiilor de la nivelul plămânilor, calmează tusea, astmul, ulei de semințe de chimen combinat cu ulei de măsline, se aplică masaje în zona pieptului,
  • dizolvă și ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi și a calculilor biliari,
  • este eficient în caz de diaree - se iau de două ori pe zi, cate o jumătate de linguriță de chimen negru, adăugat în lapte bătut, sana, iaurt,
  • ajută la prevenirea și tratarea persoanelor care suferă de boli cardiovasculare,
  • stopează căderea părului - se aplică și se masează scalpul cu o combinație de ulei din chimen negru și ulei de măsline 1-1.

                ulei de chimin negrusursă foto

PRECAUTII

Consumul de preparate de chimen negru, în scopuri terapeutice, trebuie să se facă sub îndrumarea și supravegherea unui medic specialist.

În scopuri condimentare nu este recomandat consumul de chimen negru, femeilor însărcinate - principiile active din semințe provoacă contracții uterine - femeilor care alăptează, nu se administrează copiilor, excesul și dozele în exces, se pot dovedi toxice, se recomandă utilizarea în cantitate mică.

  • Prousele de chimen negru se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
4
Bianca
Bună, în funcție de afecțiunea pentru care care doriți să consumați semințele de chimen negru, acestea se pot consuma de la o luna până la 12 luni. Se poate folosi ca și condiment el stimulează digestia și elimină paraziții intestinali/
Puiu Marioara
Pe ce perioada se recomandă o terapie cu seminţe de chimen negru ?
Daca se adaugă în alimente pe post de condiment, are în acest caz proprietaţi terapeutice?
Bianca
Un ceai dintr-o jumătate de linguriță de semințe de chimen negru, la o ceașcă de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se poate bea și îndulcit cu miere de albine, sau sub forma de ulei cam o lingurita luata cu ceai sau ca atare. Se poate folosi ca si condiment, se pot consuma 1 sau 2 lingurite de seminte pe zi cu apa.
Serena
Am citit f multe articole despre chimenul negru,dar absolut in nici unul nu scrie cum se administreaza si in ce cantitate.Va rog sa ne clarificati aceasta nelamurire.Am inteles ca este indicat si in taratarea helycobacterului.Multumesc