Cimisirul - un arbust ornamental cu efecte vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Cimișirul - BUXUS SEMPERVIRENS -, sau merișor turcesc, bănuleț, cletaica este un arbust cu frunziș foarte des, răspândit în pădurile care cresc în zone calcaroase, dar este și un frumos arbust ornamental folosit în scop decorativ în special pentru gard viu, frunzele acestei plante sunt ovale, de un verde deosebit de strălucitor, care toamna se colorează în roșcat și portocaliu, florile au o nuanță de galben, face parte din familia Celastraceelor, este un arbust care poate trai până la 600 de ani.

cimișirul sursă foto

PRINCIPII ACTIVE

În scopuri medicinale, fitoterapeuții recomandă folosirea mlădițelor tinere ale acestui arbust ornamental, care conțin importante substanțe active - tanini, vitamina C, rășini, și buxenina- un alcaloid cu o puternică acțiune inhibitoare în dezvoltarea celulelor canceroase, și care ajută la întărirea sistemului imunitar - sub formă de preparate - ceai, infuzie, decoct sau tinctură -.

                cimișirul sursă foto

PREPARATE, RECOMANDARI

  • Ceaiul de cimișir  - vârfuri de mlădițe uscate și mărunțite, la o cană de apă clocotită, se lasă sub capac cinci minute, se beau doua căni pe zi, îndulcit sau nu cu miere de albine, - este eficient în tratarea afecțiunilor hepatice.
  • Infuzia de cimișir - o lingură de mlădițe uscate și mărunțite la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat un minut, se beau doua căni pe zi, - este recomandat în perioadele reci,când imunitatea este scăzută, combate virușii și bacteriile din atmosfera și din hrană, vitaminizează și întărește organismul, combate stările nervoase, și are efecte de calmant al nivelul sistemului nervos, combate crizele de isterie, instalează o stare de bine și de liniște.  
  • Decoct de cimișir - o linguriță mlădițe uscate și mărunțite, se fierbe 2 minute în 250 ml apă, se lasă în repaus, acoperit cinci minute, se beau doua căni pe zi, neîndulcit, sau se îndulcește cu miere de albine, - stopează dezvoltarea țesuturilor afectate de ciroză și inhibă celulele bolnave de cancer hepatic.             
  • Tinctura de cimișir - 300 g de vârfuri crude de cimbrișor, tăiate mărunt, la 2 l de alcool alimentar de 40 grade, se pun la macerat o săptămână, se filtrează și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare, într-un loc răcoros și uscat, se ia câte o linguriță înaintea meselor principale.

Cimișirul stopează căderea părului,- o mână de frunze se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, în 500 ml apă, după care se lasă în repaus trei ore, se păstrează într-o sticlă de culoare închisă, etanș închisă, se fricționează scalpul cu câteva picături din acest preparat diluat în apă de parfum, se aplică în fiecare zi.

Cimișiulrul este o plantă toxică, toate părțile plantei sunt otrăvitoare, cimbrișorul conține o substanță numita ciclobuxina, aceasta substanță este un venin tetanizant, folosirea imprudentă și la întâmplare a preparatelor din plantă, poate produce grave intoxicații manifestate prin diaree, vărsături, congestie pulmonară, paralizia centrilor respiratori, este obligatorie respectarea dozelor recomandate.

               cimișirul 

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu exclud tratamentele și prescripțiile medicului specialist.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Emilia
Va salut,as dori sa stiu pentru nodulii la san care au reaparut...cat ceai se bea si pe ce perioada? EU IAU TRATAMENT CU LETROZOL.MULTUMESC
Constanta
Ko
dolhascanu mihai
modul de folosire a ceaiului pt.ceroza hepatica.Perioada de consum si urmarile in urma tratamentului.