Ciulinul - un spin cu calitati tamaduitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Ciulinul - CARDUUS NUTANS - denumiri populare scaiete, scai, spin, ghimpan, cucuruzul măgarului, este o plantă țepoasă erbacee, bienală care poate atinge înălțimea de un metru, face parte din familia Asteraceae. Crește în zone necultivate, pe câmpuri,  pașuni uscate, la marginea drumurilor, înflorește din luna iunie și până în august.

ciulin sursă foto 

Tulpina este spinoasa și ramificată, verde opac, frunzele decurente, se termina cu spini lungi, de culoare verde opac, în special pe partea lor inferioară, florile sunt globulare cu nuanțe de roșu-violaceu, solitare și aplecate spre în jos, semințele au gust amărui.

FACTOR CURATIV

În scop fitoterapeutic se folosește partea aeriană a ciulinului, care se recoltează în perioada înfloririi, și semințele când au ajuns la maturitate.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Planta conține silimarină, aminoacizi, flavonoide, saponozide, pigmenți clofilieni, antocianozide, acid fumaric, majoritatea substanțelor active sunt concentrate în semințe care sunt foarte bogate și în uleiuri volatile, însă toată plantă are proprietăți medicinale.

Ciulinul are proprietăți hepato-protectoare și tonice, detoxifiante, antioxidante, imunostimulatoare, fiind un remediu în afecțiuni ale ficatului, afecțiuni ale splinei, vezicii biliare, în astenie, ciroză, digestie greoaie, hipertensiune arterială, hepatită cronică, infecții hepatice, icter, varice, intoxicații cu ciuperci, cu substanțe nocive.

                ciulinul sursă foto

RECOMANDARE

Preparatele de ciulin se vor administra numai cu avizul și sub îndrumarea medicului specialist.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0