Coada Racului - o coada cu efecte vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Coada Racului - POTENTILLA ANSERINA -, denumiri populare argentina, argintel, argintica, buboasa, buruiana-junghiurilor, forostoi, coada-dracului, iarba - găștii , iolut, iarba-scrântiturii, scrânteala, scrântitoare de balta, talpa lupului, troscot, vintricea, este o plantă erbacee, pitică ajunge până la 20-40 cm lungime, crește pe marginea șanțurilor, de-a lungul drumurilor și a malurilor nisipoase ale râurilor, pe malul lacurilor, în livezi și grădini, este răspândită în locuri umede și nisipoase de deal și munte, face parte din familia Rosaceae.

Planta are mai multe tulpini tăritoare, care pornesc dintr-un nod comun, în contact cu pământul tulpinile formează rădăcini și noduri din care cresc plante noi.

coada racului sursă foto

Frunzele apar la baza plantei, din locul de unde apar tulpinile, sunt de un verde albicios pe partea inferioară din cauza numeroșilor peri albicioși care o acoperă,- de fapt toată planta este acoperită cu perișori albicioși și aspri -, și verde-viu pe partea superioară, sunt zimțate, așezate sub formă de rozetă.

Florile sunt solitare cu 5 petale, cu frumoasă nuanță de galben auriu, fiecare floare are un peduncul lung, acoperit și el cu perișori albi, înflorește din luna mai toata vara până la sfârșitul toamnei.

În scopuri medicinale se utilizează rozeta de frunze de la baza plantei, acesta se recoltează în perioada de înflorire, se pune la uscat la umbră în locuri uscate și aerisite, se păstrează în săculeți de hârtie, sau pungi de hârtie.

                coada racului sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Coada racului este o plantă cu un conținut bogat în - taninuri, flavonoizi, steroli, colina, mucilagii, ulei volatil, substanțe amare, săruri minerale -, este apreciată ca și o plantă medicinală datorită proprietăților terapeutice pe care le oferă,

  • antidiareice, antispastice, astringente, coagulante, hemostatice.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din coada racului - infuzia, decoctul, tinctura sunt benefice în tratarea

  • afecțiunilor ginecologice, - a scurgerilor vaginale, leucoreei, dismenoree, hipermenoree, hemoragii -,
  • dureri menstruale și menstruație abundență, reglează menestrele,
  • artrită,  
  • anemie, colică gastrică, enterocolită, afecțiuni renale, calculoza renală,            
  • în convalescență, 
  • efecte antidiareice, intră în compoziția ceaiului antidiareic,
  • afecțiuni ale cavității bucale, dureri de dinți, inflamații ale gingiilor, se face gargară cu decoct de coada racului,
  • cancer uterin sau de colon,
  • dureri abdominale și uterine,
  • cancer de colon și cancer uterin,        
  • combate paraziți intestinali,           
  • combate lăcrimarea ochilor, 
  • eczeme, dermatite, erupții cutanate, răni sângerânde, ulcere de piele, arsuri - se aplică cataplasme cu decoct de coada racului pe zonele afectate -.

Infuzia de coada racului - 2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită, la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se filtrează și beau două cești pe zi după masă. 

Decoctul de coada racului - o linguriță de planta uscată și mărunțită la 250 ml apă rece, se lasă la macerat 15 minute, apoi se  fierbe la foc mic 10-15 minute - se fac spălaturi vaginale, se aplică cataplasme, se pot face bai generale pentru întărirea oaselor, se poate face gargară. 

               ceai de coada racului sursă foto

Tinctura de coada racului - 50 de grame de plantă uscată și mărunțită, la 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade se lasă la macerat două săptămâni într-un borcan închis ermetic, se păstrează în sticluțe închise ermetic și închise la culoare, - se ia câte o linguriță de 3 ori pe zi.

Preparatele din coada racului se administrează numai după mese, pentru ca poate produce iritații gastro - intestinale, sunt contraindicate persoanelor cu afecțiuni renale și hepatice

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamente și recomandările medicului specialist.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0