GENRALITATI
Coada șoricelului - Achillea millefolium - popular se mai numește alunele, brădațel, ciureșică, coada-șoareci, coada hârcelui, stranutatoare, este o plantă medicinală foarte rezistentă la lipsa de apă și la căldură foarte mare, dar și la gerul iernii. Crește spontan prin fânețe, pe marginile râurilor, pe lângă drumuri și în locurile virane, la marginea pădurilor, fiind întâlnită din câmpie și până în zona montana înaltă.
FACTOR CURATIV
Florile, sunt albe sau trandafirii, se recoltează în scop terapeutic, în perioada de înflorire, la amiază când soarele e mai puternic deoarece, atunci este concentrația maxima de uleiuri volatile.
PRINCIPII ACTIVE
Printre substanțele care conferă plantei efecte terapeutice se numără taninul - astingent, cicatrizant, antiseptic -; betaină - benefică pentru muschi -; cineolul - antiseptic, expectorant, vermifug, stomahic -; azulenul -antispasmodic, astringent, antiinflamator; flavonoidele și derivații acidului salicilic -care acționează contra febrei și durerii -; ulei volatil - expectorant, calmant gastric și intestinal; antiinflamator-; ulei eteric; substanțe anorganice cu elementele chimice fier, mangan, zinc, cupru, cadmiu, nichel, siliciu și calciu.
PREPARATE SI BENEFICII PENTRU SANATATE
Preparatele naturale din aceasta plantă, cel mai des folosite sunt sub formă de suc, infuzie, pulbere ori tinctură, folosite în tratarea și vindecarea bolilor aparatului urinar; a constipației; cancerului genital; a durerilor menstruale; inflamațiilor ovarelor; osteoporozei; bronșite; tuse; rinite; alergii; gastrite; ulcer; enterocolite; colici gastro - intestinale; colici hepatice; colici biliare; cistite; metroanexite; lipsă menstruației; afecțiuni vasculare; hemoroizilor; eczeme; arsuri; contuzii; râni; ulcerații; abcese; viermilor intestinali.
Sucul de Coada șoricelului – 50 gr de plantă bine spălată se mixează cu 50 ml apă de izvor (plată), după omogenizare, amestecul rezultat se filtrează. Se beau 50 ml de suc pe zi pentru tratarea afecțiunilor hepato - biliare, intestinale. Extern sucul se folosește sub formă de comprese, pentru tratarea bătăturilor, a arsurilor ușoare, este benefic pentru vindecarea rapidă a rănilor.
Ceaiul de coada șoricelului se prepara prin infuzarea a una-doua linguri de inflorescență uscată, cu 500 ml apă clocotită, timp de 15 minute, ajută la curățarea sângelui, în tuse și bronșită, în stări nervoase.
Pulberea de coada șoricelului - se obține prin măcinarea cât mai fină a inflorescenței uscate. Pulberea se păstrează, cel mult două săptămâni (deoarece substanțele volatile se evapora rapid), în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, se ia câte o linguriță de pulbere, de patru ori pe zi, pe stomacul gol.
Tinctura de coada șoricelului - la douăzeci de linguri de pulbere de inflorescențe, se adaugă 500 ml de alcool alimentar de 40 de grade, se lasă la macerat două săptămâni, într-un loc călduros, se filtrează, iar tinctura rezultată se păstrează în sticle mici, închise la culoare. Se ia câte o linguriță, diluată în puțină apă, de patru ori pe zi. Este benefică pentru tratarea infecțiilor, inflamațiilor și a leziunilor pielii.
Uleiul de coada șoricelului - 10 linguri de coada șoricelului uscată, la 500 ml ulei de măsline sau de susan, se lasă la macerat la soare, două săptămâni, se filtrează. Preparatul obținut, se păstrează în sticle închise la culoare, în locuri întunecoase și reci.
Bai de șezut - la 4-5 litri de apă rece se pun 100 gr de plantă uscată sau patru mâini bune de plantă proaspătă, se lasă la macerat 8-10 ore apoi amestecul încălzit, se adaugă în apă pentru baia de șezut, care trebuie sa acopere nivelul rinichilor. După baie, e bine să nu ne ștergem, e indicat să folosim un halat de baie și se stă în pat cel puțin o oră, pentru a transpira puternic.
Lasa un comentariu