Coada Vacii - o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Coada Vacii - VERBASCUM THAPSUS -, denumiri populare - gavat, buruiana - milcedului, jale, jales - sălbatic, jales - de - câmp, jales -de - pădure, salvie - de - câmpur, salvie-sălbatică.

Este o plantă medicinală care crește spontan în locuri nisipoase - pietroase în zona de câmpie și în zone deluroase, pe lângă drumuri, izlazuri, pajiști, la marginea pădurilor, dar se poate cultiva și în gradină, daca are un sol adecvat.

Coada vacii, este o plantă bienală, erbacee, produce în primul an de viață o rozetă de frunze mari, acoperite cu un strat gros de perișori, care îi dau un colorit verde-argintiu, de fapt toată planta este acoperită cu perișori care îi dau un aspect mătăsos.

coada vacii sursă foto

În al doilea an de viață, dintre frunzele bazale se înalță tulpină florală solidă, înaltă poate ajunge până la 2 metri, pe care sunt dispuse alternativ frunze, lungimea lor variază, de la lungi în partea bazală, la dimensiuni tot mai mici în sus pe tulpină.

                 coada vacii

Florile des grupate pe tija florală, sunt mici, au 5 petale galben-aurii foarte atractive, așezate în formă de spic, îmbracă tulpina până în vârf.

În scop terapeutic se folosesc florile, acestea se recoltează dimineața, pe timp însorit în perioada de înflorire  din iulie până în septembrie, se pun la uscat în locuri umbrite, uscate și aerisite, se păstrează în săculeți de pânză sau în pungi de hârtie.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Florile de coada vacii, au un conținut bogat în - saponozine,- mucilagii, ulei volatil,- taninuri,- rezine,- zaharoză,- substanțe minerale, - carotenoizi, - fitosteroli -, datorită acestei componente are proprietăți - calmante,- emoliente,- sunt depurative,-  antihistaminice,-  expectorante, - diaforetice, -  antimicrobiane,- sudorifice, - au capacitatea de a fluidifica secrețiile bronhice.       

PREPARATE, RECOMANDARI

În medicina tradițională planta este folosită de mii de ani, astăzi, datorită calităților benefice pentru sănătate, este utilizata în industria farmaceutică și în tratamente naturiste, preparatele din această plantă, este bine să se utilizeze cu acordul și recomandarea medicului.

  • eficiente în afecțiuni ale căilor respiratorii - tuse, astm, răgușeală, tuberculoză, traheită, laringită acută, dureri de piept, inflamații bronhice -, preparatele din aceasta plantă au calități expectorante și emoliente, sunt componente ale ceaiurilor pectorale și antibronșitice -,
  • efecte benefice în afecțiunile ale aparatului digestiv - dureri de stomac, inflamații ale mucoaselor intestinale, ulcer cronic, boli intestinale, dizenterie, cataruri intestinale, hemoroizi -,
  • eficientă în afecțiuni ale vezicii urinare - retenție urinară - imposibilitatea de a fi golita total vezica urinară, în ciuda senzației de urinare -,
  • ameliorează durerile reumatismale,
  • stimulează apetitul,
  • este benefică în tulburări menstruale, reglează mestrele.

Sub formă de cataplasme, comprese, spălaturi în afecțiuni ale pielii

  • inflamații, abcese, arsuri, furuncule, ulcerații,panarițiu, răni, degerături, eczeme, pecingine, hemoroizi, etc.,
  • calmează tenul iritat,
  • stimulează creșterea părului.

              flori uscate de coada vacii sursă foto

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și recomandările medicului.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0