DESCRIERE, GENERALITATI
Cobaea - COBAEA SCANDENS - denumirea populară cobea este o plantă cățărătoare anuală, cu tulpini viguroase, care poate atinge și 10 metri înălțime, dacă este cultivată în grădină și 4-5 metri dacă este cultivată în vase mari, este o superbă plantă decorativă,face parte din familia Polemoniaceae. Este originară din Noua Zeelandă, crește în regiunile tropicale dar este cultivată și la noi prin parcuri, în grădini.
Frunzele sunt dese au formă de degetare, sunt de culoare verde închis și sunt lucioase.
Florile sunt viu colorate, au formă de clopoței, sunt parfumate, la deschidere sunt colorate în alb-verzui apoi pe măsură ce se dezvoltă au diferite nuanțe începând de la roz-pal, roz-intens până la albastru închis, albastru-indigo, staminele, sunt mult prelungite în afara corolei florii, au culoare gălbuie și fac un contrast deosebit de frumos cu petalele florii.
Înflorește din luna iulie și până în noiembrie.
CULTIVARE
Înmulțirea se face prin semințe în februarie-martie, acestea se țin la înmuiat 24 de ore, apoi se transferă în pahare de plastic sau ghivece mai mici, germinează cam într-o lună, în a doua parte a lunii mai se plantează în gradină în locul definitiv ales, lăsând o distanță de 25-30 cm între răsaduri, sau în balcoane și terase în ghivece sau vase ceramice suspendate.
Este o plantă nepretențioasă cu un ritm de creștere și de înflorire rapidă, se adaptează relativ ușor la o mare varietate de soluri, se poate planta lângă garduri, ziduri, grilaje, lângă copaci, are nevoie de plasă sau scărițe pentru cățărare, iubește locurile însorite și protejate de vânt,dar se dezvoltă bine și în semiumbră, are nevoie de umiditate mare, deci se udă din abundență pe toată perioada de vegetație.
Alte specii de Cobaea: Cobaea stipularis; Cobaea campanulata; Cobaea flava; Cobaea lasseri; Cobaea alba; Cobaea minor; Cobaea penduliflora; Cobaea tomentulosa, etc.
Lasa un comentariu